Turski biznismeni osnovali više od 2.000 firmi u CG
Gungor, foto: Anadolija

Sve pogodnija za strane investicije

Turski biznismeni osnovali više od 2.000 firmi u CG

Investicije iz Turske u Crnu Goru iz godine u godinu rastu, a u prilog tome ide i sve veći broj biznismena iz Turske, koji su brojne poslove pokrenuli upravo u Crnoj Gori.

Trenutno više od 2.000 privrednih društava posluje na tlu Crne Gore, čiji su osnivači državljani Turske.

Najviše firmi koncentrisano je na crnogorskom primorju, posebno u Budvi, kao i u glavnom gradu – Podgorici. 

2019040823586888443365926Web

Foto: Anadolija

Kako je u razgovoru za Anadoliju rekao Ertac Gungor, predsjednik Asocijacije turskih biznismena i investitora u Crnoj Gori, interesovanje za ulaganje turskih biznismena iz dana u dan je sve veće. 

"Kada sam prije dvije godine došao u Crnu Goru, bilo je oko 250 firmi koje su otvorili turski državljani. Sada je taj broj više od 2.000 firmi. Iz dana u dan se povećava zainteresovanost turskih investitora i biznismena za dolazak u Crnu Goru“, kaže Gungor. 

2019040823586888443365928Web

Gungor, foto: Anadolija

On napominje da je ulazak Crne Gore u NATO stvorio dodatnu sigurnost za ulaganje turskih biznismena u Crnu Goru. 

Na pitanje u koje sektore najviše ulažu biznismeni iz Turske, Gungor ističe da je to građevinarstvo. 

"Na prvom mjestu je građevinarstvo, onda turizam, dok su ostali sektori na trećem mjestu. Ne baziramo se samo na sektore, već je cilj otvoriti veće fabrike i smanjiti broj nezaposlenih“, rekao je Gungor. 

On savjetuje turskim biznismenima da prije nego dođu Crnu Goru istraže tržište gdje žele da ulažu svoj kapital, a takođe za naredni period očekuje dolazak ozbiljnih kompanija iz Turske. 

"Postoje informacije da su dvije turske firme zainteresovane za Aerodrome Crne Gore“, poručio je Gungor. 

Od većih investicija iz Turske, u Crnu Goru posluje kompanija Toščelik, koja upravlja Željezarom Nikšić, kao i kompanija Global ports, koja upravlja kontejnerskim terminalima i generalnim teretima u Luci Bar. 

Takođe, u kratkom roku otvoreni su objekti velikih turskih brendova Dogtaš i LC Waikiki. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.