Veterinarske službe počele vakcinaciju goveda i ovaca protiv bolesti plavog jezika
Foto: Shutterstock

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Veterinarske službe počele vakcinaciju goveda i ovaca protiv bolesti plavog jezika

Vlada Crne Gore i ove godine je izdvojila sredstva za zaštitu stočnog fonda od opasnih bolesti.

"U cilju zaštite stočnog fonda od opasnih zaraznih bolesti - bolesti plavog jezika i kvrgave kože goveda, Vlada Crne Gore je i ove godine opredijelila sredstva za preventivnu vakcinaciju stoke", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U saopštenju podsjećaju da su veterinarske službe počele vakcinaciju goveda i ovaca protiv bolesti plavog jezika, a u skladu sa Panom preventivnih mjera u narednom periodu obaviće se i vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože.

"Ove dvije bolesti su pojavom u 2016. godini prouzrokovale crnogorskim stočarima ogromne gubitke, a državi trošak, u ukupnom iznosu od skoro dva miliona eura. Kao rezultat pravovremenih akcija vakcinacije, kao jedine pouzdane mjere za spriječavanje pojave i suzbijanje ovih bolesti, a koje su sprovedene tokom 2017. i 2018. godine, u Crnoj Gori nije bilo pojava naročito opasnih zaraznih bolesti kvrgave kože i plavog jezika", istakli su iz resora Milutina Simovića.

Za sprovođenje Plana preventivnih mjera protiv opasnih zaraznih bolesti u 2019. godini Vlada Crne Gore je obezbijedila oko 727 hiljada eura. I ove godine od strane EK biće obezbijeđena donacija vakcina za bolest kvrgave kože goveda.

"Veterinarske službe su ovih dana na terenu, gdje počinju sa vakcinacijom goveda i ovaca protiv bolesti plavog jezika. Cilj vakcinacije je spriječavanje pojave ove bolesti stalnim održavanjem aktivnog imuniteta protiv bolesti plavog jezika kod goveda i ovaca vakcinisanih u 2017. i/ili 2018. godini godini, odnosno stvaranjem imuniteta protiv ove bolesti kod nevakcinisanih goveda i ovaca. Vakcinacija je obavezna i držalac životinja je dužan da omogući sprovođenje vakcinacije svih goveda i ovaca na gazdinstvu. Neophodno je da držaoci životinja zadrže životinje na svojim gadinstvima, u terminu koji je najavila veterinarska ambulanta, radi uspješnog sprovođenja vakcinacije", kazali su iz ministarstva uz napomenu da da je vakcinacija besplatna za držaoce goveda i ovaca. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.