Mej poručila poslanicima da imaju jasan izbor: Izlazak uz dogovor ili ne izlazimo uopšte
Tereza Mej, foto: EPA

Mej poručila poslanicima da imaju jasan izbor: Izlazak uz dogovor ili ne izlazimo uopšte

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da sada postoji jasan izbor između izlaska Britanije iz EU s dogovorom i opcije u kojoj uopšte neće doći do Bregzita.

"Budući da je parlament pokazao da će zaustaviti izlazak Ujedinjene Kraljevine bez dogovora, sada imamo jasan izbor: napustiti Evropsku uniju sa dogovorom ili je nećemo napustiti uopšte", kazala je Mej, prenosi list Obzerver.

Sunday Times piše kako Vlada britanske premijerke Tereze mej planira da u zakon uvrsti carinski sporazum sa Evropskom unijom kako bi pridobila Laburističku stranku da podrži sporazum o Bregzitu.

"Prema novom planu, premijerka bi ponudila izmjenu zakona o napuštanju Unije kako bi obuhvatila carinski sporazum", izvještava list.

Što duže bude trajala potraga za kompromisom sa opozicionom Laburističkom strankom kako bi se osigurala parlamentarna većina za prihvatanje sporazuma dogovorenog sa EU, to će biti manje vjerovatno da će Britanija napustiti Evropsku uniju, rekla je britanska premijerka juče.

"Ujedinjeno Kraljevstvo u sve je većoj opasnosti da nikad ne izađe iz EU-a što duže ovo bude trajalo", poručila je Mej.

Mej do sada nije uspjela da osigura većinsku podršku za svoj sporazum sa Briselom koji su odbili pojedini konzervativni zastupnici i zastupnici Demokratske unionističke stranke Sjeverne Irske.

Okrenula se zato Laburističkoj stranci kako bi osigurala većinu za sporazumni Bregzit, no njihov čelnik Džeremi Korbin poručio je da od Mej očekuje da odustane od svojih uslova.

"Činjenica je da su oko nekih stvari o Bregzitu dvije vodeće stranke saglasne - i jedni i drugi želimo da okončamo slobodu kretanja, izađemo iz EU-a s dobrim sporazumom i zaštitimo radna mjesta", rekla je Mej.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.