Završen 1. Samit gradonačelnika glavnih gradova država jugoistočne Evrope
Foto: Glavni grad Podgorica

Završen 1. Samit gradonačelnika glavnih gradova država jugoistočne Evrope

Danas je završen 1. Samit gradonačelnika glavnih gradova država jugoistočne Evrope „Capitals Summit 2019“ u Sarajevu.

Iz Glavnog grada je saopšteno, Samitu su prisustvovali Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane, Petre Shilegov, gradonačelnik Skoplja, Erion Veliaj, gradonačelnik Tirane, Fadilj Eminović, član Gradskog vijeća Beograda, Slađana Vujačić, zamjenica gradonačelnika Podgorice, dok je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uputio Pismo podrške.

Počasni gost Samita bio je gradonačelnik Kuala Lumpura, Dato’ Nor Hisham A Dahlan. 

Susret delegacija regionalnih gradskih centara održan je u zgradi Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine, gdje je prisutne pozdravio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

thumbnail121030x686

Foto: Glavni grad Podgorica

Kako se dalje navodi, jedan od zaključaka je da su se učesnici Samita u Sarajevu opredijelili za intenziviranje saradnje i kontinuirano povezivanje glavnih gradova regije te uspostavljanje formalnog okvira za saradnju pod motom “Gradovi bez granica”. Takođe, obavezali su se da će ovakve susrete imati najmanje jednom godišnje, a domaćin će biti jedan od gradova učesnika.   

Zaključeno je da su glavni gradovi regiona generatori su razvoja, lideri napretka i sidra stabilnosti cijele regije, stoga će gradonačelnici raditi na promociji zajedničkih vrijednosti i uspjeha, živjeći zajedno i poštujući sve različitosti s ciljem poboljšanja kvaliteta života naših građana. 

Dogovorena je intenzivna razmjena iskustava u različitim oblastima s fokusom na primjenu pametnih riješenja u razvoju glavnih gradova. 

Gradonačelnici su ukazali na potrebu boljeg saobraćajnog povezivanje, posebno uspostavljanje redovnih avionskih veza između glavnih gradova,  te podržali inicijativu za ukidanje troškova roaminga u regionu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.