Tači:  Kosovsko stanovništvo i dalje najizolovanije u Evropi
Tači

Predsjednik Kosova u Londonu

Tači: Kosovsko stanovništvo i dalje najizolovanije u Evropi

Predsjednik Kosova Hašim Tači je izjavio je danas u Londonu da zemljama EU nedostaje hrabrosti i jedinstva za donošenje odluke o Kosovu.

Tači je pred Kraljevskim institutom za međunarodne poslove Catham haus, kako je saopšteno, govorio o političkoj situaciji na Kosovu i u regionu, o dijalogu, kao i o evroatlantskoj perspektivi Kosova.

Govoreći o današnjoj perspektivi Kosova, Tači je rekao da je Kosovo sada nezavisna, suverena država koju je priznalo više od 100 država u svijetu, članica preko 200 svjetskih organizacija.

Istakao je da je kosovsko stanovništvo, iako je najviše proevropsko na Zapadnom Balkanu, i iako je ispunilo sve uslove za kretanje u EU bez viza, nažalost i dalje najizolovanije u Evropi.

Tako nešto se, prema njegovom mišljenju, dogodilo jer "zemljama EU nedostaje hrabrost i jedinstvo da donesu odluke o Kosovu. Ovo je nepravda i kazna, pogotovu za mlade generacije".

Govoreći o dijalogu između Kosova i Srbije kosovski predsjednik je rekao da nije lako da nekadašnji neprijatelji razgovaraju jedan sa drugim, ali da "su komunikacija i dijalog jedini način da se napreduje, jedini način da se postigne mir, inače ostajemo taoci prošlosti i cijenu će platiti naredne generacije".

"I dalje se nadam i optimista sam da će razum nadvladati i da će naše zemlje postići mirovni sporazum. Kompromisni sporazum koji će donijeti beneficije objema zemljama. Pravno obavezujući sporazum koji će dovesti do obostranog priznanja dvije suverene zemlje, priznanje Kosova od strane pet zemalja članica EU koje ga još uvijek nijesu priznale, siguran put prema NATO-u, EU i učlanjenje u Ujedinjene nacije, a Srbiji obezbjeđuje evropsku perspektivu", rekao je Tači.

Ističući da ima skeptika i protivnika dijaloga, Tači se zapitao koja je alternativa dijalogu.

"Kako oni vide napredak? Da nastavimo neprijateljstvo i sukobe? Moj odgovor je NE", rekao je predsjednik Kosova.

Dodajući da status kvo i zamrznuti konflikt nisu održivi, on je rekao da je Kosovo bilo i da jeste konstruktivni partner u ovom procesu.

Kosovski predsjednik je rekao da je sigurno da rezultat sporazuma neće biti granica na osnovu etničkih linija.

"Kosovo će ostati država sa multietničkim društvom, čuvajući duh zapadnih vrijednosti i principe liberalnih demokratija koje smo zajedno izgradili", zaključio je Tači.

Izvor: Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.