Želite da ronite između dva kontineta ili da skijate po aktivnom vulkanu? Ovo su najuzbudljivija putovanja za adrenalinske zavisnike (FOTO)
Foto: Travelhouse

Želite da ronite između dva kontineta ili da skijate po aktivnom vulkanu? Ovo su najuzbudljivija putovanja za adrenalinske zavisnike (FOTO)

Ljubitelj ste adrenalinskih aktivnosti? Magazin Condé Nast Traveller nabrojao je sedam najboljih putovanja na svijetu za sve one koji uživaju u nezaboravnim pustolovinama – od leta na ivicu svemira do skijanja s vulkana.

1. Heli-skijanje na Kamčatki

Kamčatka je rusko poluostrvo koje ima više od 200 aktivnih vulkana. Dobra vijest? Na mnoge od tih vulkana moguće je sletjeti helikopterom te se po njima spustiti na skijama. Riječ je o idealnoj aktivnosti za ljubitelje ekstremnih zimskih aktivnosti.

2. Ronjenje između dva kontinenta

Silfra je pukotina u islandskom jezeru Tingvalavatn i jedno od rijetkih mjesta na svijetu gdje je moguće zaroniti između dvije tektonske ploče. Voda između Sjevernoameričke i Evroazijske ploče nevjerovatno je čista i pruža nezaboravni doživljaj ronjenja za sve ljubitelje podvodnih aktivnosti.

icelanddiving

3. Let do ivice svemira

Jeste li znali da možete unajmiti MiG 29 koji vas vodi na nezaboravni put do ruba svemira? Prije nego što vas ukrcaju u ovaj legendarni ruski lovac, potrebno je odraditi medicinski i sigurnosni trening u Nižnjem Novgorodu, a potom se prepustiti u ruke iskusnih pilota koji će vas vinuti na ivicu svemira. Ipak, imajte na umu da postoji ogromna lista čekanja za ovaj 50-minutni let koji košta “tek” 17.500 evra.

4. Vožnja motorom po Argentini

Legendarna Ruta 40 vodi kroz zapadni dio Argentine uz Ande, a najbolje ju je preći na motoru. Za ovaj 7000 kilometara dug put biće vam potrebno otprilike tri nedjelje, a tokom putovanja proći ćete zapanjujuće prirodne ljepote ove južnoameričke zemlje – od pustinjskih predkela Katamarce i San Huana preko vinske regije Mendoza do spektakularnih planinskih vrhova u Patagoniji.

argentinamotorbikev1

5. Trka superautomobilima u Alpima

Flüela i Stelvio imena su popularnih planinskih prevoja koji prolaze kroz švajcarske i italijanske Alpe, a smatraju se nekim od najboljih puteva na svijetu za vožnju. Upravo ovdje moguće je unajmiti luksuzne superautomobile poput lamborginija, maseratija, poršea i ferarija te se prepustiti utrkivanju u prekrasnom okruženju Alpa.

6. Preživljavanje u divljini, u američkoj saveznoj državi Njujork

U planinama Ketskil u jugoistočnom dijelu američke savezne države Njujork održava se 24-satna obuka preživljavanja u divljini. Grupa do 16 osoba odlazi u netaknutu prirodu i uči kako da napravi sklonište, pređe rijeku s užadima, pronađe hranu i pitku vodu, te kako da se snađu usred noći u nepoznatom prostoru.

7. Hodočašće na Putu 88 hramova

Odvažite se na legendarno japansko hodočašće oko ostrva Šikoku. Put 88 hramova dug je oko 1200 kilometara, a svake godine delimično ga pređe hiljade hodočasnika. Posebno je popularno u proljeće, odnosno u vrijeme cvetanja trešnje.

shikoku

Izvor: punkufer.hr

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.