Hrvatski Sabor usvojio Zakon kojim se omogućava uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe
ilustracija

Pravnim licima

Hrvatski Sabor usvojio Zakon kojim se omogućava uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe

Izmjenama Zakona o suzbijanju zloupotrebe droga, koje je danas donio Hrvatski sabor, pravnim osobama u republici Hrvatskoj omogućava se uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe, javlja Anadolija.

Na inicijativu HDZ-a Hrvatske, od danas zakon o suzbijanju zloupotrebe droga u Republici Hrvatskoj dozvoljava uzgoj marihuane u medicinske svrhe, ali ovu dozvolu moći će posjedovati samo pravne osobe, odnosno kompanije koje proizvode lijekove i apoteke, koje već imaju proizvodnu dozvolu Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Za proizvodnju i stavljanje na tržište medicinske konoplje trebaće dodatno i Odobrenje za uzgoj konoplje od Ministarstva zdravstva. 

Zakonom se reguliša uzgoj i prodaja kanabisa te se sprječava svaki oblik ilegalne trgovine ovim proizvodom. Hrvatski građani ovu dozvolu neće moći dobiti, ali će za liječenje određenih bolesti medicinski kanabis građanima biti dostupan u apotekama.

Hrvatska se ovim zakonom približava brojnim evropskim zemljama u kojima je medicinski kanabis legalno dostupan.

Sabor je izmjenama ovog zakona danas definisao i pojam novih psihoaktivnih sastojaka, čiji se porast bilježi na području cijele Europske unije. Neki od proizvoda na slobodnom tržištu nisu pod zakonskom zabranom, zbog čega predstavljaju javnozdravstveni problem.

Ovom izmjenom ministru zdravstva omogućeno je aktiviranje zabrane novih psihoaktivnih supstanci.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.