U borbi protiv zatvora jedite ovu hranu i prebrodite sve muke!
Foto: Ilustracija

Poremećaj u radu crijeva

U borbi protiv zatvora jedite ovu hranu i prebrodite sve muke!

Dodavanjem ovih namirnica u ishranu, možete se uspješno riješiti ovog neprijatnog problema!

Jedan od glavnih uzroka zatvora ili konstipacije je sporo kretanje hrane u crijevima. Može biti uzrokovano starenjem, fizičkom neaktivnošću ili nedostatkom vlakana. Ako se ne hranite regularno, vjerovatno ćete dobiti laksative, dodatke vlaknima i omekšivače stolice. Istina je da to možete postići dodavanjem određene hrane u vašu ishranu.

To su neke od ovih namirnica:

Sočivo

Sočivo je prepuno vlakana, što ih čini odličnim izborom za one koje muči zatvor. Sočivo stimuliše proizvodnju maslačne kiseline, tipa masne kiseline kratkog lanca u debelom crijevu koja reguliše kretanje crijeva. Butirat ubrzava crijevni tranzit, što je potvrđeno u studiji na životinjama. Sočivo daje vašim salatama i supama bogat ukus i brojne zdravstvene beneficije!

Slatki krompir

Slatki krompir je prepun minerala i vitamina, a sadrži i mnogo vlakana. Slatki krompir srednje veličine od 114 grama sadrži 4 grama nerastvorljivih vlakana. Ima nekoliko vrsta, uključujući pektin, lignin i celulozu. Istraživači pokazuju da slatki krompir ubrzava kretanje crijeva. Studija iz 2016. godine pokazala je da su pacijenti sa dijagnozom leukemije koji su primali ljekove za hemoterapiju imali manje nelagoda izazvanih konstipacijom u roku od 4 dana.

Smokve

Smokve su bogate vlaknima. Porcija suvih smokvi od 75 grama sadrži 7,5 grama vlakana ili 30 procenata preporučene dnevne količine. Studija iz 2011. godine pokazala je da pasta od smokvi poboljšava težinu stolice i smanjuje vrijeme prolaska kroz crijevo, olakšavajući svaku nelagodu.​smokva

Kefir

Kefir je fermentisano mliječno piće bogato probioticima. Probiotici poboljšavaju konzistenciju stolice, povećavaju učestalost i smanjuju vrijeme tranzita crijeva. Kefir takođe dodaje masu i vlagu da bi se spriječio zatvor. Koristite ga u prelivima za salatu i sokovima.

Artičoke

Prebiotici u artičokama poboljšavaju varenje i obezbjeđuju pravilnost rada crijeva. Oni hrane zdrave bakterije u debelom crijevu i poboljšavaju zdravlje crijeva. Pregled pet studija iz 2017. godine pokazao je da prebiotici poboljšavaju učestalost stolice i povećavaju konzistentnost.

Artičoka ublažava simptome IBS-a i normalizuje crijeva.

Rabarbara

Rabarbara daje laksativni efekat i obezbjeđuje vlakna. Oba su važna za vašu stolicu. Stub rabarbare (51 grama) nudi jedan gram nerastvorljivih vlakana koji dodaje masu stolici.  Dodajte rabarbaru u pečena jela, jogurt i zobenu kašu.

Pasulj

Pasulj je pun vlakana. Posluživanje od 86 grama sadrži 7,5 grama vlakana. Pasulj sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna: rastvorljiva vlakna omekšavaju stolicu, a nerastvorljiva vlakna povećavaju masu. Dodajte pasulj svojim salatama, prilozima ili umacima.

pasul

Kruške

Kruške olakšavaju zatvor zbog sadržaja vlakana. Srednja kruška od 178 grama ima šest grama vlakana ili 24 procenta preporučene dnevne količine. Sorbitol, šećerni alkohol u kruškama, djeluje kao osmotsko sredstvo. Ona privlači vodu u crijeva i stimuliše rad crijeva. Fruktoza se apsorbuje u ograničenim količinama. Neapsorbovana fruktoza djeluje kao prirodni laksativ jer obezbjeđuje vodu crijevima.

Laneno sjeme

Vlakno u lanenom sjemenu vam pomaže da imate redovnu stolicu. Posluživanje od 10 grama sadrži 3 grama rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Laneno sjeme ubrzava crijevni prolaz, povećava učestalost stolice i može se koristiti u liječenju dijareje i konstipacije.

Lanenoseme3990x604

Kivi

Kivi od 76 grama sadrži 2,3 grama vlakana. Kivi pojačava kretanje u crijevima i aktivira rad crijeva. Ne trebaju vam laksativi, a vaša nelagodnost će nestati.

Šljive

Šljive djeluju kao prirodni laksativ. Sadrže sorbitol, a 28 grama šljiva imaju dva grama vlakana. Vaše tijelo ne probavlja lako sorbitol. Ublažava konstipaciju dovodeći vodu u crijeva. Prema istraživačima, šljive omekšaju stolicu, poboljšavaju konzistentnost i povećavaju učestalost stolice. Dodajte suve šljive salatama i pilavima. Čaša soka od šljive će vam olakšati zatvor.

sljive

Jabuke

149 grama jabuka ima četiri grama vlakana. Vlakna su neprobavljena u crijevima i formiraju stolicu, istovremeno promovišući redovno kretanje crijeva. Pektin ubrzava tranzitno vrijeme i ublažava zatvor tako što povećava nivo prijateljskih bakterija u digestivnom traktu.

Izvor: Stil.kurir.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.