Striković o stanju u BP: Od regionalnog centra napraviće kasabu
Adnan Striković

Striković o stanju u BP: Od regionalnog centra napraviće kasabu

Stanje u državi je teško, a u Bijelom Polju kao i cjelokupnom sjeveru je beznadežno, građani to osjećaju i vide. Uzroci su brojni, a dominiraju nezaposlenost i siromaštvo. Posljedica su masovne migracije, unutrašnje ka Podgorici i primorju, ali i one bolnije, koje građane zauvijek odvajaju ne samo od rodnog grada, već i od domovine, saopštio je za Vijesti iz Bijelog Polja šef OO SDP dr Adnan Striković.

Striković pita "da li ima poraznije činjenice od te da je Bijelo Polje, sramno i pognute glave, prigrabilo lidersku ulogu u tom procesu".

"Svake godine nas je oko 1000 manje. Izgleda smo bukvalno shvatili lidersku ulogu države u evropskim integracijama, pa svakodnevno “integrišemo” svoju mladost u tkivo EU. Osim migracija, odnos nataliteta i mortaliteta je alarmantan”, navodi on.

Konstatuje da su fabrike odavno puste, sela pusta, škole puste, ulice opustjele i dodaje da i dalje nema ozbiljne strategije da proces usporimo, a kamo li zaustavimo ili okrenemo u suprotnom pravcu.

Prema njegovim riječima to je tako, jer drugačije nije u interesu vladajuće političke elite.

"Ta šačica oligarha je prigrabila grad i kako kažu, u iseljavanju ne vide nikakav problem. Interes im je da odu svi nezadovoljni i sposobni, a da ostanu samo oni ušuškani i na drugoj strani oni koji su dovedeni u zavisan položaj raznim zasluženim i nezasluženim davanjima i dotacijama", kategoričan je funkcioner Socijaldemokratske partije.

Zbog toga kako kaže, nemamo ozbiljan socijalni dijalog na temu migracija.

"Nemate ozbiljan projekat lokalne uprave posvećen tom pitanju. Simuliraju se nekakvi programi podrške za povratnike iz zemalja EU. Zamislite tu količinu prepotentnosti. Ne postoji način da se više narugate građanima od bacanja takvih programa u njihove oči. Vrhunac svega je što još na sjednicama skupštine nema tačke dnevnog reda na tu temu, a uvjeren sam da je neće ni biti. Sve se preduzima da se opozicija natjera na bojkot parlamenta, da se i formalno uđe u jednopartizam, a deklarativno zagovaramo institucionalno djelovanje. Svaki prijedlog, sve što dolazi sa suprotne strane je unaprijed osuđeno na odbacivanje", navodi Striković.

On smatra da vlast jednostavno niti želi, niti hoće, niti umije da se ozbiljno uhvati u koštac sa ovakvim problemom.

"Prepustili su grad stihiji koja će brzo od regionalnog centra napraviti kasabu. Njihova najbolja ideja dolazi sa nivoa nekih osnovnih škola, inicijativom za uvođenje njemačkog jezika kao drugog stranog, po principu, ako ih ne možeš pobijediti, pridruži im se”, kaže Striković.

 Roditelje i sve ostale "koje još nijesu ubijedili da je to za njihovo dobro i dobro njihove djece",Striković poziva da stave prst na čelo i da se odupru se “intelektualnoj aristokratiji".

"Borite se za budućnost Bijelog Polja. U našem gradu nije samo kuga bijela, imamo mnogo čime da se ponosimo. Za to ste zaslužni vi, vrijedni i talentovani pojedinci, kakvih ima u svim sferama društvenog života, kulturi i sportu. Ne dozvolite da prisvajaju vaše uspjehe jer nisu učinili ništa da vam olakšaju put ka njemu. A za šta biste sve bili sposobni uz adekvatnu podršku?", zaključio je Striković za Vijesti iz Bijelog Polja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.