Masovnom ubici iz Krajstčrča naloženo psihijatrijsko vještačenje
Tarant

Napadač sa Novog Zelanda

Masovnom ubici iz Krajstčrča naloženo psihijatrijsko vještačenje

Novozelandski sudija naložio pshijatrijsku ekspertizu bijelom suprematisti koji je u nedavnom napadu na dve džamije u Krajstčerču ubio 50 osoba.

Australijanca Brentona Taranta (28), koji je uhapšen ubrzo posle napada, pregledaće dva stručnjaka, rekao je sudija Kameron Mander tokom kratkog saslušanja u Krajstečerču, gdje je Tarant optužen za ubistvo 50 i pokušaj ubistva još 39 ljudi.

Tarant nije bio fizički prisutan na saslušanju već je to pratio putem video linka iz zatvora u Oklandu, gdje se nalazi u izolaciji od hapšenja. Australijanac nije ništa rekao za vrijeme saslušanja.

Sud ga nije pitao da li se izjašnjava krivim ili ne.

Po nalogu suda, medijima nije dozvoljeno da snimaju ili slikaju optuženog.

Tarant je 15. marta ubio vjernike u dvije džamije za vrijeme molitve petkom. Australijanac je napad prenosio uživo preko interneta, a prije masakra je objavio svoj "manifest" u kojem navodi planove i razloge za napad.

Novozelandske vlasti su saopštile da su 24 osobe i dalje hospitalizovane zbog posljedica ranjavanja tokom napada.

Tarant je tokom prvog saslušanja na sudu izgledao ravnodušno, a kada je ušao u sudnicu rukom je napravio znak bijelih suprematista.

Napadač u autobiografskom djelu svog "manifesta" navodi da je imao normalno djetinjstvo i mladost. Dodao je da je rasista i fašista i da je Osvald Mozli, koji je 1932. godine osnovao Uniju fašista u Velikoj Britaniji jedna od istorijskih ličnosti koja mu je najbliskija po ubjedjenjima.

Njegovo okruženje je navelo da se promjenio poslije nekoliko putovanja po Evropi, gdje je izmedju ostalog autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i BiH.

Izvor: Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.