Boing: Avionske nesreće u Etiopiji i Indoneziji bile su plod sistemske greške
Ilustracija

Boing: Avionske nesreće u Etiopiji i Indoneziji bile su plod sistemske greške

Američki proizvođač aviona Boing saopštio je da je posljednje nesreće aviona 737 Max 8 uzrokovao kvar upravljačkog sistema MCAS te se kompanija izvinila zbog stradanja ljudi.

Čelnik Boinga Denis Muilenburg na Twitteru je objavio poruku saučešća i izvinjenja za žrtve kobnih nesreća Etiopian erlajnza i Lion era, a u oba slučaja se radilo o padu Boingovih aviona 737 Max 8, javlja Anadolija.

On je najavio da će detalji o uzrocima nesreća biti sadržani u izvještajima koje vlasti spremaju.

Boeing 737 Max 8 kompanije Etiopian erlajnza srušio se 10. marta u Adis Abebi i to svega šest minuta nakon polijetanja, a poginulo je svih 157 putnika i članova posade.

Isti tip aviona se, takođe nedugo nakon polijetanja, srušio i u indonezijskoj Džakarti 29. oktobra prošle godine. U avionu kompanije Lajn era poginulo je svih 189 putnika i članova posade.

Nakon dvije kobne nesreće u svega pet mjeseci, vlasti Turske, Kine, Etiopije, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Holandije, Australije i drugih zemalja su zabranile upotrebu aviona Boing 737 Max 8 i zatvorile nacionalne vazdušne prostore za prelete tih aviona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.