Stoltenberg: Nabavka oružja predstavlja nacionalnu odluku svake članice NATO-a
Foto: Anadolija

Stoltenberg: Nabavka oružja predstavlja nacionalnu odluku svake članice NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, u vezi s odlukom Turske da kupi ruski protivzračni odbrambeni sistem S-400, izjavio kako odluke o nabavci oružja predstavljaju nacionalne odluke svake članice NATO-a.

U Vašingtonu je danas počeo sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, koji je organizovan povodom 70. godišnjice osnivanja tog saveza. 

Na početku sastanka obratio se generalni sekretar saveza Stoltenberg te se dotakao odluke Turske o kupovini ruskog protivzračnog sistema S-400. 

"Odluke o nabavci naoružanja predstavljaju nacionlane odluke svake zemlje članice NATO-a", kazao je Stoltenber. 

Naglasio je kako kupovina oružja može uzrokovati probleme među saveznicima te dodao: 

"NATO pruža saveznicima mogućnost rješavanja takvih problema. S-400 nije tema današnjeg sastanka, ali očekujem da se to pitanje razmotri u pratećim aktivnostima ovog sastanka jer NATO je platforma za raspravu o takvim pitanjima." 

Podsjetio je kako NATO pruža podršku Turskoj u oblasti protivvazušne odbrane te podvukao kako očekuje da se riješi problem S-400 između Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD). 

Na ceremoniji u Vašingtonu kratko se obratio i šef američkog State Departmenta Majk Pompeo, koji je rekao kako je NATO savez važan mehanizam protiv mnogih prijetnji koje su danas prisutne, uključujući i rusku prijetnju, kao i nezakonite migracije i sajber bezbjednosti.

Pompeo je rekao kako je Rusija prekršila Sporazum o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) te da je i NATO osudio kršenje tog sporazuma.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.