Zajedničkim projektima Crna Gora i Republika Italija obilježavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa
Sa sastanka

Bogdanović sa ambasadorom Zeliolijem

Zajedničkim projektima Crna Gora i Republika Italija obilježavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas sa ambasadorom Republike Italije u Crnoj Gori Lukom Zeliolijem.

Tokom sastanka, bilo je riječi o saradnji dvije zemlje u oblasti kulture, uz akcenat na segmente kojima će ona u narednom periodu biti dodatno ojačana.

U tom kontekstu, razgovarano je o predstojećoj proslavi jubileja, 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Republike Italije, koji se obilježava ove godine, saopšteno je iz Ministasrtva kulture.

U okviru jubileja, ambasada Italije u Crnoj Gori će obilježiti Dan Republike prijemom u zgradi bivšeg Italijanskog poslanstva - Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević” na Cetinju 4.juna, a pratiće je izložba na kojoj će biti prikazani fragmenti italijanske štampe o Crnoj Gori nakon Berlinskog kongresa. Dan Republike biće obilježen i izložbom Alfreda Pirija u Dvorcu Petrovića u Podgorici, koja je planirana za 3. jun.

Kako je naglašeno na sastanku, osim same proslave, u okviru obilježavanja će biti organizovan i niz drugih segmenata, kako u Crnoj Gori, tako i u Italiji.

Bogdanović je posebno istakao značaj i važnost ranije dogovorene saradnje sa italijanskom fondacijom ‘Festiva Puccniano' i tom prilikom sa ambasadorom Zeliolijem definisao naredne korake za početak realizacije projekta.

Sagovornici su razmotrili i dosadašnju saradnju na polju kulture, pri čemu je naglašen značaj prekograničnih projekata čija je realizacija u toku, a u kojima participiraju subjekti iz Crne Gore i Italije.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.