foto: Twitter

Darmanović povodom obilježavanja 70.godišnjice Alijanse

"NATO je neophodan stub odbrane vrijednosti zemalja ujedinjenjih oko ideja slobode i demokratije"

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, u okviru posjete Sjedinjenim Američkim Državama povodom obilježavanja 70. godišnjice od osnivanja NATO-a, učestvovao je na ministarskom forumu koji je organizovao Centar za evropsku političku analizu (CEPA).

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, šef crnogorske diplomatije je u izlaganju ukazao na važnost adresiranja savremenih unutrašnjih i vanjskih izazova koji stoje pred Alijansom, naglasivši da aktuelna dinamika odnosa u međunarodnoj zajednici potvrđuje da se saveznici suočavaju sa novim prijetnjama za bezbjednost i unutrašnju koheziju.

Na toj liniji, istakao je da je potrebno dodatno osnaživanje odbrambenih kapaciteta, u cilju prilagođavanja savremenom bezbjednosnom okruženju.

U kontekstu savremenih prijetnji međunarodnom poretku, naglasio je značaj daljeg jačanja kapaciteta u pogledu obezbjeđivanja, u prvom redu, energetske i sajber sigurnosti.

„Kako bi pravovremeno i sveobuhvatno odgovorila na bezbjednosne izazove, potrebno je da Alijansa očuva transatlantski dijalog i solidarnost između saveznika“, istakao je ministar Darmanović, te dodao da geopolitičke ambicije određenih aktera ukazuju na potrebu povećanog interesa Alijanse za Istočnu i Južnu Evropu.

„U vremenu kontinuiranih promjena, NATO je neophodan kao stub odbrane vrijednosti zemalja ujedinjenjih oko ideja slobode i demokratije“, kazao je šef crnogorske diplomatije, naglasivši da je Alijansa tokom 70 godina postojanja očuvala jedinstvo i solidarnost, te potvrdila posvećenost miru, bezbjednosti i promociji demokratskih vrijednosti, na čijim temeljima će saveznici nastaviti da djeluju i ubuduće.

Ministar je na Forumu kazao i da NATO nije samo vojni već i savez vrijednosti, čijem očuvanju u regionu doprinosi i Crna Gora, te istakao da je nezamjenjiv mehanizam u obezbjeđivanju sigurnosti na Zapadnom Balkanu. 

Darmanović je učestvovao i na konferenciji pod nazivom „NATO Engages“, na kojoj su, između ostalih, govorili potpredsjednik SAD-a Majk Pens i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Ovaj format debate, na kojem se razmatraju pitanja od značaja za buduće djelovanje Alijanse, organizovan je prvi put u okviru Samita u Briselu 2018. godine, a rezultat je uspješnog partnerstva Atlantskog Savjeta, Njemačkog Maršal Fonda i Minhenske bezbjednosne konferencije. 

Sinoć u Vašingtonu ministar Darmanović prisustvovao je i prijemu povodom 70 godina od osnivanja Sjevernoatlantskog saveza čiji je domaćin bio Majk Pompeo, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.