Bruto naplata poreza premašena za 17 miliona eura
Foto: Ilustracija

Izvještaj Poreske uprave

Bruto naplata poreza premašena za 17 miliona eura

Poreska uprava je u prvom kvartalu 2019. godine ostvarila ukupnu naplatu prihoda u iznosu od 263.119.424,75 €, čime je plan naplate za ovaj period premašen za 17 miliona eura (7%), a ostvarenje iz istog perioda prošle godine za skoro 30 miliona eura (12,7%).

Rast naplate zabilježen je kod svih vrsta poreza, a posebno treba izdvojiti naplatu poreza na dobit pravnih lica od 39.497.696,55 €, koji u odnosu na prošlu godinu bilježi rast od 5,5 miliona eura (16%), a u odnosu na 2017. godinu od čak 11 miliona eura (38%), što ukazuje na povećanje privredne aktivnosti I širenje korporativne poreske osnovice u Crnoj Gori, ali i stepena poreske discipline u ovoj oblasti, imajući u vidu da se stopa ove vrste poreza godinama nije mijenjala, saopštili su iz Poreske uprave.

Bruto naplata poreza na dodatu vrijednost, kako navode, iznosila je 64.521.026,28 €, što je 11 miliona eura (20%) više nego u istom periodu prošle godine, a 7 miliona eura (11,6%) iznad plana. I naplata poreza i doprinosa na zarade zaposlenih u iznosu od 140.274.464,01 € bilježi rast od 8 miliona eura u odnosu na prošlu godinu i oko 7 miliona u odnosu na plan naplate.

Naplata koncesija iznosila je 8.166.922,94 €, što je 2 miliona eura, odnosno 34 procenta više nego prošle godine, dok je po osnovu poreza na promet nepokretnosti naplaćen iznos od 4.454.719,05 €.

"Poreska uprava je već započela pripremne aktivnosti za praćenje predstojeće turističke sezone, tokom koje su i najveća očekivanja u dijelu naplate prihoda, ali i uspostavljanja zadovoljavajućeg nivoa poreske discipline, te će se kao i prethodnih godina realizacijom kampanje “Poreski karavan” poreski obveznici upoznati sa obavezama koje proističu iz poreskih propisa, ali i planovima kontrole i sankcionisanja nelegalnog poslovanja, u cilju promocije dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa", saopšteno je iz te institucije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.