Izuzetno interesovanje domaćina za nabavku mehanizacije: Skoro 900 zahtjeva, više od 2,2 miliona eura investicija
Ilustracija

Izuzetno interesovanje domaćina za nabavku mehanizacije: Skoro 900 zahtjeva, više od 2,2 miliona eura investicija

Na javni poziv za dodjelu bespovratne podrške za nabavku mehanizacije, objavljen kroz Agrobudžet za 2019. godinu, pristiglo je 896 aplikacija poljoprivrednih proizvođača, ukupne vrijednosti investicija u iznosu preko 2,26 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

"S pravom možemo biti zadovoljni ovogodišnjim interesovanjem koje je i po broju zahtjeva i u finansijskom izrazu blizu ukupnog za prethodne dvije godine sprovođenja ove mjere.

Prepoznajući potrebu crnogorskih poljoprivrednika da modernizuju i unaprijede primarnu proizvodnju, Ministarstvo je 2017. godine kreiralo mjeru podrške za nabavku mehanizacije. Kako bi pomenuta mjera bila dostupna što većem broju poljoprivrednika, investicije koje se podržavaju ograničene su na maksimalnu podršku do 2.500 eura, dok minimalni iznos za investiciju nije određen", saopšteno je iz Ministarstva.

Na ovaj način kako se dodaje, svi zainteresovani poljoprivrednici imali su mogućnost, da na vrlo jednostavan način nabave mehanizaciju potrebnu za rad na gazdinstvima. Na ovaj način olakšaće se obavljanje poljoprivrednih djelatnosti i ojačati konkurentnost gazdinstava.

Iako je javni poziv ove godine najkraće trajao, primljen je najveći broj aplikacija.

"Očekivano, najveći broj aplikacija je iz sjevernog regiona, njih 614 odnosno 68,53%, sa traženom podrškom u iznosu od 736.097,89 eura, dok je vrijednost investicija oko 1,5 miliona eura. Iz središnjeg regiona primljeno je ukupno 237 odnosno 26,45% aplikacija, vrijednosti investicija 687.577,22 eura sa potrencijalnom podrškom Ministarstva u iznosu od 338.877,38 eura. Iz primorskog regiona pristigle su 45 aplikacije odnosno 5,02%, vrijednosti investicija 99.270,53 eura, sa potencijalnom podrškom Ministarstva u iznosu od 49.103,72 eura", saopšteno je.

U toku je administrativna kontrola primljenih zahtjeva, nakon koje će uslijediti terenska kontrola.

"Tokom terenske kontrole potrebno je da sva nabavljena mehanizacija bude na gazdinstvu, kako bi zajedno i partnerski završili potrebne procedure i poljoprivredni proizvođači dobili traženu podršku", kazali su iz Ministarstva.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.