SDT podiglo optužnicu protiv Kneževića i Đurđića
Ilustracija

Nakon sprovedene istrage o zakonitosti izdavanja i odobrenja garancije Atlas banke

SDT podiglo optužnicu protiv Kneževića i Đurđića

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je nakon sprovedene istrage o zakonitosti izdavanja i odobrenja garancije Atlas banke AD Podgorica, na iznos od 12, 5miliona eura podiglo optužnicu protiv dva lica, Duška Kneževića i Đorđa Đurđića.

"Optužnica je podignuta protiv D.K. zbog krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju izvršenog putem podstrekavanja i Đ.Đ.  zbog krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju", saopšteno je iz SDT-a.

Optužnica je dostavljena Višem sudu u Podgorici radi kontrole i potvrđivanja.

Za Kneževićem je raspisana Interpolova potjernica. On se nalazi u Londonu i ima britansko državljanstvo dok se Đurđić, bivši driektor banke, nalazi u pritvoru.

Prethodno, prošle godine, Apelacioni sud je po tužbi arapske kompanije presudio u njihovu korist, tako da je Atlas banka morala da im isplati oko 15 miliona eura, uključujići zatezne kamate.

Iz Atlas banke su tokom sudskog postupka po tužbi arapske kompanije tvrdili da nije izdata garancija već nacrt garancije i da pravni posao nikada nije obavljen.

Vlasnici Kaspije, koja je registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), su Tale i Nijat Hajdarov iz Azerbejdžana.

U presudi Apelacionog suda se navodi da je isplaćeno Kneževiću 12,5 miliona eura za kupovinu hotela Princes u Baru.

Kako je kupovina hotela propala, a Knežević nije vraćao novac koji su Azerbejdžanci tražili u nekoliko navrata, oni su ga tužili pozivajući se na garanciju od 12,5 miliona eura koju je izdala Atlas banka za pokrivanje tog posla.

Knežević je, sa druge strane, tvrdio da iza te kompanije stoji familija moćnog azerbejdžanskog ministra Kamaladina Hajdarova sa kojim, kako tvrdi, veze ima crnogorski predsuednik Milo Đukanović.

Iz Centralne banke je nekoliko puta saopšteno da je ova garancija jedan od razloga što je banka zapala u probleme koji su doveli do uvođenja privremene uprave i raspisivanja dokapitalizacije, koja nije uspela. 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.