Preuzeti dalje aktivnosti u cilju dobijanja nove podrške za projekat SEEIIST
Damjanović i Kemp

Susret Damjanović Kemp

Preuzeti dalje aktivnosti u cilju dobijanja nove podrške za projekat SEEIIST

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović sastala se juče sa izvanrednom i opunomoćenom ambasadorkom Velike Britanije u Podgorici Alison Kemp, saopšteno je iz tog ministarstva.

Ministarka je na početku pozdravila ambasadorku Britanije i predstavila joj ključne aktivnosti ministarstva, posebno ističući značaj regionalnog projekta osnivanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope (SEEIIST) i to ne samo za Crnu Goru već za cijeli region Jugoistočne Evrope.

"Ministarstvo nauke kroz SEEIIST projekat promoviše regionalnu saradnju u oblasti nauke i tehnologije, kao i suočavanje sa zajedničkim izazovima u oblastima ekonomskog rasta i društvene kohezije. Kroz svoju misiju „Nauka za mir“ projekat doprinosi jačanju istraživačkih potencijala, smanjenju odliva talenata, jačanju veza između nauke i privrede i privrednom razvoju samog regiona. Cilj projekta je da pokaže da nauka nije za nauku, nego za društvo", navela je Damjanović. 

Ambasadorka Kemp se zahvalila na iscrpnoj prezentaciji ministarki Damjanović. Na toj liniji je pozdravila "projekat čiji je ključ regionalna saradnja", kao i napore koje ministarka nauke ulaže kako bi projekat bio realizovan. S tim u vezi Kemp je istakla želju Velike Britanije da "podrži transformaciju regiona u pravcu digitalizacije i tehnološkog unapređenja, pripisujući posebnu važnost prezentovanja projekta i drugih sličnih inicijativa na samitima koji će se održati iduće sedmice u Londonu i sredinom aprila u Poljskoj u Poznanju."

33

Foto: Ministarstvo nauke

Obje strane saglasile su se "oko neophodnosti pružanja podrške zemalja članica Berlinskog procesa projektu SEEIIST, kao i da će buduće aktivnosti biti preduzete u cilju njihovog dobijanja."

Branka Žižić, ispred Ministarstva nauke, predstavila je smjernice koje je Crna Gora dobila od strane Evropske komisije u cilju stvaranja preduzetničko-inovacionog ekosistema, naglašavajući "da je u implementaciji predviđena i pomoć donatora."

 Gđa Kemp je rekla, da je "Velika Britanija započela određene projekte podrške regionu u ovom domenu (Digitalni gradovi u 2018), ali da bi željela da sagleda primjenu kompletnog ciklusa “teorije promjene” kako bi intervencije ove države mogle da imaju snažniji uticaj."

"Program podsticanja inovativnih startapova koji je Vlada Crne Gore donijela, kao i preporuke Evropske komisije iz instrumenta podrške razvoju politika su upravo podrška u donošenju odluka donatora", istakla je Kemp.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.