CG spada u grupu država sa najvećim porastom broja zatvorenika
ZIKS

Izvještaj Savjeta Evrope pokazao

CG spada u grupu država sa najvećim porastom broja zatvorenika

Crna Gora svrstana je u grupu država u kojima je došlo da najvećeg porasta broja zatvorenika, kojih je do kraja januara prošle godine bilo 1.141, što je porast od 5,6 odsto u odnosu na 2016. kada ih je bilo 1.081 – pokazao je izvještaj Savjeta Evrope o stanju u zatvorima za 2017. i 2018. godinu.

Prema izvještaju Savjeta Evrope, tokom 2017. u našim zatvorima zabilježena su samo tri smrtna slučaja i nijedno samoubistvo. U grupi država sa najvećim porastom broja zatvorenika, kako je precizirano u analizi grupe eksperata sa Univerziteta u Lozani, prva je Island, gdje je ovaj postotak 31,5 odsto, potom Danska i Italija sa po 7,2 odsto, kao i Holandija gdje je broj zatvorenika veći za 6,7 odsto.

Naša država spada i u grupu zemalja Savjeta Evrope u kojima je procenat zatvaranja lani bio najveći, odnosno ova stopa porasla je za 5,5 odsto. Izvještaj Savjeta Evrope pokazao je da je budžet za zatvorski sistem porastao sa 7,2 miliona eura 2015. na 9,22 miliona eura 2017. godine, odnosno Crna Gora je četvrta u grupi koje su najviše povećale budžet za zatvorski sistem – i to za 22 odsto.

"Prosječni dnevni troškovi po zatvoreniku su takođe povećani, sa 18 eura 2015. na 22 eura 2017. godine, ali je to i dalje mnogo niže od evropskog prosjeka koji iznosi 66,5 eura", istaknuto je u izvještaju. Naša država je među državama gdje pritvor najkraće traje – 4,6 mjeseci, dok je to na Kipru – 1,2 mjeseca. Po prosjeku dužine pritvora poslije nas su Hrvatska sa 4,7 mjeseci, dok u Irskoj i Norveškoj pritvor u prosjek traje 4,9 mjeseci.

U Crnoj Gori je i nizak procenat zatvorenica – 2,5 odsto, dok je ovaj postotak nešto manji u entitetu Bosne i Hercegovine - Republika Srpska – 2,2 odsto. Tokom 2017. u našim zatvorima zabilježena su samo tri smrtna slučaja i nijedno samoubistvo.

"Crna Gora je uspjela značajno da smanji stopu smrtnosti na 10.000 zatvorenika sa 54,5 odsto 2016. na 26,3 odsto 2017. godine, odnosno za 28,2 odsto i postigne procenat suicida nula", istaknuto je u analizi kao i da je evropski prosjek za samoubistvo u zatvorima 5,5 odsto.

U izvještaju je upozoreno da je broj zatvorenika naspram broja zaposlenih u zatvorima 2,3 što je mnogo veće od evropskog prosjeka koji iznosi 1,6. Ukupan kapacitet zatvorskih ustanova je 1.325 mjesta, dok je prosječan broj zatvorenika po zatvorskoj ćeliji izuzetno visok – 3,8 u odnosu na evropski prosjek od 1,3. U dokumentu, u kom su kombinovani podaci za 2017. i 2018. godinu, obuhvaćene su informacije o 44 zatvora 47 država članica Savjeta Evrope.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.