Mej traži dodatno vrijeme za Bregzit
Tereza Mej, foto: Rojters

Mej traži dodatno vrijeme za Bregzit

Premijerka Velika Britanije Tereza Mej izjavila je danas da joj je potrebno dodatno vrijeme za Bregzit i zatražila pomoć od lidera Laburista Džeremija Korbina kako bi se prekinula blokada o tom procesu u parlamentu.

Mejova je navela da je Britaniji potrebno da se produži period za aktiviranje člana 50 Lisabonskog ugovora, koji se odnosi na povlačenje iz Unije, na što kraći mogući vremenski period, kako bi se izbjegao izlazak zemlje iz bloka bez dogovora.

"Ova debata, ova podjela ne može dugo da traje ... Ona nanosi štetu našoj politici. Ovo je odlučujući trenutak i zahtijeva jedinstvo da bi se ostvario nacionalni interes", rekla je Mej, prenosi BBC.

Ona je poslije maratonskog sastanka Vlade zatražila "kratko" proširenje vremena za napuštanje Evropske unije. Prema njenim riječima, produženje bi trebalo da bude "što je moguće kraće" - prije 22. maja, tako da Velika Britanija ne mora da učestvuje na izborima za Evropski parlament.

Predsjednica vlade dodala je da "danas preduzima akciju" kako bi okončala ćorsokak u koji je zapao Bregzit.

"Nudim da sjednem sa liderom opozicije da pokušamo da se dogovorimo oko plana, kojeg bismo se oboje držali kako bismo osigurali da napustimo Evropsku uniju i da to uradimo uz dogovor", poručila je Mej.

Britanci moraju do 12. aprila da predlože plan, koji će prihvatiti Brisel ili će iz Unije otići bez dogovora, prenosi Blic.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.