Hemoroidi noćna mora trudnica, kako olakšati stanje?
ilustracija

Hemoroidi noćna mora trudnica, kako olakšati stanje?

Za vrijeme trudnoće i prilikom samog porođaja mogu da se jave hemoroidi. Češći su u poodmakloj trudnoći, a nastaju zbog pritiska uvećane materice na vene trbuha.

Prije svega na donju šuplju venu i vene male karlice zbog čega se usporava protok venske krvi u predjelu rektuma i nogu.

Tegobe nastaju postepeno, u početku kao bezbolna krvarenja ili se javljaju jastučići u predjelu rektuma, rukom opipljivi.

Napredovanjem trudnoće postaju veći i konstantno bolni, a posebno nakon stolice.

Da bi sebi olakšale stanje u kom se nalaze, trudnicama se savjetuju obroci sa mnogo celuloze, manje začinjena hrana i dosta tečnosti, radi izbjegavanja opstipacije, pišu Novosti.

Važna je i redovna higijena analne regije, stavljanje hipermanganskih obloga i odgovarajućih rektalnih čepića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.