Delibašiću 30 godina, petorki ukupno 147 godina zatvora

Presuda Specijalnog suda u Beogradu

Delibašiću 30 godina, petorki ukupno 147 godina zatvora

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na 30 godina zatvora Miloša Delibašića kao organizatora kriminalne grupe čiji su pripadnici ubili rođenog brata Luke Bojovića, Nikolu Bojovića i Miloša Vidakovića 2013. godine.

Ostali pripadnici grupe dobili su takođe višedecenijske kazne zatvora.

Ovo je druga prvostepena presuda, pošto je prvu presudu kojom je Delibašić bio oslobođen svih optužbi za razliku od ostalih optuženih, ukinuo Apelacioni sud u decembru prošle u naložio da se suđenje ponovi.

Delibašić je osuđen zbog podstrekavanja na teško ubistvo Vidakovića i zbog zločinačkog udruživanja.

Zbog ubistva Nikole Bojovića, Saša Cvetanović je kao direktni izvršilac osuđen na 35 godina zatvora, a Ratko Koljenšić, je kao saizvršilac tog ubistva osuđen na 30 godina zatvora.

Slaviša Novaković je osuđen na 35 godina zatvora kao saizvršilac u ubistvu Vidakovića, a Miloš Vojnović kao direktni izvršilac ubistva Vidakovića ovog puta je dobio 17 godina zatvora.

Na ova ubistva, prema optužnici su ih podstrekavali Delibašić i ubijeni Slobodan Šaranović.

Goran Bojanić, koji je promijenio prezime u Maletić osuđen je na godinu dana zatvora samo zbog pripadništva ovoj kriminalnoj grupi, koju su prema optužnici organizovali Delibašić i Šaranović.

Delibašiću, Cvetanoviću i Vojnoviću produžen je pritvor, koji im se uračunava u kazne.

Novaković i Koljenšić su u bjesktvu, a Maletić se brani sa slobode.     

Čitajući presudu, sudija je rekao da su Koljenšić i Cvetanović za ubistvo Bojovića dobili po 30.000 eura od Slobodana Šaranovića, koji je prema optužnici zajedno sa Delibašićem bio organizator ove kriminalne grupe, ali je ubijen prije dvije godine u Budvi pa je postupak protiv njega obustavljen.

Svi osim Cvetanovića, svi su osuđeni zbog krivičnih djela zločinačko udruživanje i teško ubistvo u saizvršilaštvu, a Delibašić zbog teškog ubistva u podstrekavanju.

Rođeni brat Luke Bojovića, Nikola, ubijen je 29. aprila 2013. godine u Beogradu, a Miloš Vidaković 2. jula u Budvi iste godine.

Protiv Šaranovića, optuženog da je zajedno s Delibašićem organizovao ovu grupu, postupak je obustavljen zbog smrti jer je u februaru 2017. godine ubijen u Budvi ispred svoje kuće.

Koljenšić je nedostupan pravosudnim organima Srbije i živi u Crnoj Gori, koja ne želi da ga izruči Srbiji, a Slaviša Novaković je u bjekstvu.

Miloš Vojnović je priznao ubistvo Vidakovića i zaključio sporazumom sa Tužilaštvom za organizovani kriminal koji je prihvatio sud, a prema kome u zamjenu za priznanje ubistva i svjedočenje u procesu treba da bude osuđen na minimalnu kaznu zatvora za krivično dijelo teško ubistvo - od 10 i po godina.

On je govorio o svom krivičnom dijelu, kao i o ulozi Delibašića u ovoj grupi, ali mu tokom prvog suđenja sud u tom dijelu nije poklonio vjeru pa je oslobodio Delibašića. Zbog toga je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu i naložio ponavljanje suđenja, nakon kojeg je Delibašiću na zahtjev tužilaštva, Specijalni sud ponovo odredio pritvor.

Vojnović je prvom presudom bio osuđen na 14 godina zatvora u koju mu je bila uračunata i stara zatvorska kazna, ali je ovog puta dobio tri godine više.

Prema tvrdnjama tužilaštva, glavni organizator ove grupe i nalogodavac ubistava je bio, pokojni Šaranović.

On je kako se sumnja, zajedno sa Delibašićem iz osvete naložio ubistvo Nikole Bojovića, jer je smatrao da je po nalogu Luke Bojovića, ubijen njegov brat Branislav Šaranović 2009. godine u Beogradu.

Luka Bojović je u španskom zatvoru od februara 2012. godine, gdje izdržava kaznu od 18 godina zbog nezakonitog arsenala oružja koje je kod njega pronađeno u Valensiji.

Koljenšić je u Crnoj Gori i brani se sa slobode. Ta država vodi svoju istragu povodom ovih ubistava, pošto nije Srbiji izručila Koljenšića i Šaranovića.

Izvor:Tanjug/Nezavisne

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.