Vjernici odbranili krstionicu, policajce počastili kafom i čajem
Foto:Radio Tivat

Molitvom spriječili rušenje

Vjernici odbranili krstionicu, policajce počastili kafom i čajem

Rušenje krstionice Manastira Miholjska Prevlaka nije obavljeno jer je veliki broj vjernika sa sveštenstvom držao moleban i opkolio krstionicu čije rušenje je trebalo biti obavljeno jutros u 9 časova na osnovu rješenja Direkcije za inspekcijske poslove i nadzor MORT.

Tokom noći zvonila su i manastirska zvona koja su pozivala vjernike na otpor molitvom.

U policijskoj akciji učestvovala je interventna jedinica Centra bezbjednosti Herceg Novi sa opremom za razbijanje demonstracija, dva plovila Plovne jedinice MUP-a uz asistenciju skoro čitavog sastava OB Tivat. Dva plovila MUP pokušali su da sa mora izvrše blokadu krstionice ali su vjernici okupljeni u molitvi pjevali crkvene pjesme a nekoliko njih se popelo i na kupolu, navodi Radio Tivat..

Oko 5 sati načelnik CB Herceg Novi, Goran Banićević i načelnik OB Tivat Dragan Kontić obavili su razgovor sa sveštenikom Miajlom Backovićem, sekretarom Odbora za obnovu manastira u kome su tražili da se vjernici povuku kako bi se pristupilo rušenju. On im je saopštio da je Mitropolija crnogorsko primorska više puta nudila državi da plati zakup ponte.

201904020620262016x1134

„Krstionica je u zoni Morskog dobra, ali je dio manastira, odnosno izgrađena je na postojećoj ponti koja je predviđena za krštenja i, što je najvažnije, nije niko preziđivao more, kako to rade mnogi oko nas, nije niko zauzimao morski prostor. Jednostavno smo na postojećoj ponti napravili malu crkvicu od 11 kvadrata i opet ponavljam ne bježimo od toga da platimo zakup te ponte“, istakao je Backović, prenosi Radio Tivat.

U jednom trenutku mirnog okupljanja vjernici su donijeli službenicima policije kafu i čaj, a oni su se oko 7.30 povukli jer se nijesu stekli uslovi za rušenje.

Od 9 časova u krstionici arhijerejsku liturgiju služi episkop dioklijski Metodije sa sveštenstvom.

Liturgiji kako navodi Radio Tivat, prisustvuje nezapamćeno veliki broj vjernika među kojima su poslanik Milun Zogović, predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, potpredsjednik opštine Herceg Novi Miloš Konjević, predsjednica SO Kotor Dragica Perović, odbornici tivatske, kotorske, hercegnovske i budvanske opštine.

Okupljeni su poručili da se neće razilaziti dok god država ne odustane od namjere da sruši krstionicu, jer takav potez Vlade oni doživljavaju kao diskriminaciju i selektivnu primjenu zakona, s obzirom da na samo nekoliko stotina metara udaljenosti od ove lokacije postoji više desetina nelegalno podignutih objekata, ponti i bespravno zagrađenih privatnih plaža, a koje inspekcija ili ne vidi, ili ništa ne preduzima tim povodom, prenijele su Vijesti.

Kodex/Radio Tivat

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.