Britanski poslanici glasali protiv četiri predloga o Bregzitu
Foto:Reuters

Britanski poslanici glasali protiv četiri predloga o Bregzitu

Britanski parlament ponovo je glasao o mogućim opcijama za Bregzit. Ponovo nijedna alternativna mogućnost nije izglasana.

Poslanici britanskog parlamenta glasali su za četiri alternativna predloga o istupanju zemlje iz članstva u Evropskoj uniji (EU), javila je agencija AP.

Umjesto uobičajenog glasanja ustajanjem ili podizanjem ruku za ili protiv, poslanici su dobili papir sa četiri predloga od kojih treba da zaokruže opciju koju žele.

Među predlozima, dva se odnose na nastavak ekonomskih veza sa EU posle Bregzita.

Jedan se odnosi na ostanak u jedinstvenoj carinskoj uniji, a drugi za ostanak na jedinstvenom tržistu robe i usluga, po modelu Norveške.

Treći predlog je organizovanje referenduma na kojem građani treba da se izjasne o sporazumu koji su London i Brisel postigli u novembru, a parlament tri puta odbacio.

Četvrti predlog se odnosi da, u slučaju nedostatka bilo kakvog dogovora o Bregzitu, dva dana prije njegovog stupanja na snagu, poslanici glasaju za Bregzit bez dogovora.

Ukoliko odbiju i taj predlog odlaska bez dogovora, onda bi glasali o odustajanju od istupanja Velike Britanije iz EU.

Poslanici iz Laburističke partije pozvani su prije glasanja da podrže plan o odnosu Velike Britanije sa EU poput onog koji ima Norveška.

Prema predlogu zajedničkog tržišta, inače, Velika Britanija bi napustila EU, ali bi zadržala slobodu kretanja i davala doprinose u budžet EU.

Lider Laburista Džeremi Korbin zamolio je u pismu poslanike da podrže taj predlog, kao i predlog za carinsku uniju, a od stranke je takođe zatraženo da podrži predlog kojim se poziva na potvrdni referendum o bilo kojem dogovoru koji je Parlament usvojio.

Konzervativni poslanici dobili su slobodu da glasaju kako žele, što znači da im lideri partija nisu rekli na koji način treba da glasaju, ali je vladi rečeno da se "uzdrži".

Tokom debate, 11 aktivista za klimatske promjene organizovalo je protest na javnoj galeriji tako što su se skinuli i otkrili slogane naslikane na svojim tijelima.

Policija je pozvana da ih ukloni sa platforme za posmatranje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.