Erdogan izgubio vlast u Ankari, obije strane proglasile pobjedu u Istanbulu
Ilustracija

Erdogan izgubio vlast u Ankari, obije strane proglasile pobjedu u Istanbulu

Stranka pravde i razvoja (AKP) turskog predsjednika Redžepa Taipa Erdogana izgubila je vlast u Ankari nakon 25 godina vladavine turskom prijestonicom, pokazuju nezvanični rezultati loklanih izbora u Turskoj, dok su u Istambulu pobjedu skoro istovremeno proglasile i Erdoganova AKP i glavna opoziciona Republikanska narodna stranka (CHP).

Vodeći opozicioni kandidat za gradonačelnika Istanbula Ekrem Imamoglu rekao je jutros novinarima, pozivajući se na podatke svoje stranke, da je na lokalnim izborima pobijedio sa oko 28.000 glasova razlike. Nekoliko minuta kasnije pokrajinski čelnik Erdoganove AKP u Istanbulu objavio je kako je stranački kandidat njegove stranke, Binali Jildirim, pobijedio osvojivši oko 4.000 glasova više od svog protivkandidata, prenio je BBC.

Prethodno je turski predsjednik Erdogan na konferenciji za novinare ukazao na mogući gubitak izbora u Istanbulu, uz ocjenu da je, uprkos svemu, njegova stranka ostala najjača u zemlji

Erdogan je ukazao da će njegova AKP, ako i ne dobije mjesto gradonačelnika u Istanbulu, voditi brojne okruge u Istanbulu, gradu sa 18 miliona ljudi.

Erdoganova stranka izgubila je u Ankari nakon 25 godina vladavine, a prema najavama iz opozicionih stranaka, moguća je pobjeda opozicije i u Izmiru, trećem po veličini turskom gradu.

Za lokalne izbore u Turskoj bilo je registrovano više od 57 miliona birača.

Erdogan je izjavio sinoć da je njegova Partija pravde i razvoja (AKP) velikom razlikom pobijedila na izborima za gradonačelnike turskih gradova i zadala udarac onima koji su pokušali da bace zemlju na koljena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.