Naučno dokazano da psi mogu da predosjete epileptični napad
Foto: Ilustracija

Francuski naučnici utvrdili

Naučno dokazano da psi mogu da predosjete epileptični napad

Francuski naučnici imaju dokaze da pas može da nanjuši ili predosjeti epileptični napad kod ljudi.

Tim sa Univerziteta u Renu nada se da bi ovo otkriće moglo da pomogne da se predvide napadi kod epileptičara. Naučnici su utvrdili da psi skoro nepogriješivo osjećaju poseban miris koji se javlja neposredno pred napad.

Od ranije je poznato da psi mogu da namirišu bolesti kao što su neke vrste raka, Parkinsonovu bolest, malariju i dijabetes.

Epilepsija je uzrokovana poremećajem električnih signala u mozgu. Bolest može da bude nasljedna ili uzrokovana moždanim udarom ili nedostatkom kiseonika pri rođenju.

Za sada nije poznato kako epileptični napad izaziva promjenu mirisa, ali pas može da pomogne u detekciji i predikciji, odnosno predviđanju napada.

"Potrebna su dalja istraživanja, ali je moguće da promjena elektro aktivnosti podstiče ispuštanje ili emisiju nekih neurohormona koji na kraju stvaraju miris ili je povezano sa molekulima u vezi sa stresom. Sve hipoteze treba tek provjeriti", rekla je za BBC doktor Amelika Katala sa Univerziteta u Renu.

Izvor: Srna

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.