Da li ste se ikada zapitali šta se događa kada pustite vodu u toaletu aviona?
Foto: Ilustracija

Funkcioniše uz pomoć vakuma

Da li ste se ikada zapitali šta se događa kada pustite vodu u toaletu aviona?

Prvi moderni toalet koji funkcioniše po principu vakuma patentirao je Džejms Kemper sedamdesetih godina prošlog vijeka, a prvi ga je ugradio Boing 1982.

Prije toga, osoblje i putnici morali su da se olakšavaju u kutije sa velikom količinom plave tečnosti, poznate kao Skajkem, čiji se sadržaj lako izlivao.

Kemperovi uređaji troše vrlo malo tečnosti, a obloženi su klizavim slojem koji sprječava lijepljenje fekalija za njegove zidove. Nakon što obavi nuždu, putnik pritiska dugme, a vakuumski sistem usisava sav sadržaj iz WC šolje i skladišti ga u specijalan rezervoar.

Izuzetak u dizajnu predstavlja jedino toalet za boing 787 drimlajner, čiji toaleti imaju poklopce na automatsko zatvaranje.

Avionski toaleti ne mogu biti ispražnjeni tokom leta jer se ventil za taj otpad nalazi u unutrašnjosti aviona i može se isprazniti samo kada je na tlu. Sve što prođe kroz šolju bude smješteno u posebnom skladištu koje isprazni osoblje na zemlji.

Često su prijavljivani slučajevi da iz aviona pada "plavi led". Američka federalna avijacijska administracija (FAA) navodi da je riječ o plavoj tečnosti iz rezervoara koja uklanja neugodan miris i rastvara čvrsti otpad. Rezervoari ponekad cure, a na velikim visinama tečnost se zamrzava.

"Plavi led iz aviona se topi ili razbija prije pada na zemlju. Ako led ne padne, istopiće se prilikom slijetanja. Tada se obično pretvori u male kapljice", kazali su iz FAA.

Izvor: B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.