Veliki požari u Sjevernoj Makedoniji: Evakuacija stanovništva u toku
Foto: Ilustracija

Veliki požari u Sjevernoj Makedoniji: Evakuacija stanovništva u toku

U istočnim dijelovima Sjeverne Makedonije evakuiše se stanovništvo zbog velikih požara. U kavadarskom selu Fariš požar je zahvatio vinograde.

Zbog pojave velikih šumskih požara, Vlada Republike Sjeverne Makedonije uvela je 24-časovnu zabranu kretanja u šumama i šumskim područjima.

Vatrogasci iz Teritorijalne protivpožarne jedinice u Kavadarcima ulažu maksimalne napore kako bi ugasili požar.

Vatrena stihija u selu Rosoman već je zahvatila crkvu i groblje, a približava se i prvim kućama u selu. U selu Sasa, na istoku Sjeverne Makedonije, evakuišu se seljaci koji žive u blizini naselja Trakanica i Adzite. Angažovan je veliki broj ljudskih i tehničkih resursa kako bi se zaštitilo stanovništvo. Sve je izvjesnija opcija da će biti neophodno avionsko gašenje požara.

Takođe su Prespansi region, kao i turistička naselja Oteševo i Sirhan, zahvaćeni velikim požarom, kao i dio makedonskog nacionalnog parka Galičica.

Požar je zahvatio oko 300 hektara šume, vočnjake i trske oko jezerske obale.

"Cijela Prespa je u vatri. Gorjelo je kod Oteševa i Sirhana, prvo trska oko jezera, a potom je vjetar proširio požar na šumu. Nastavlja se ka nacionalnom parku Galičica.Nemamo struju, a zapalio se i dalekovod", kaže jedan od vlasnika vile u Sirhanu.

Gradonačelnik Resena Živko Gošarevski kaže da je sada situacija stabilnija, prenosi Index.hr.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.