Hrvatska legalizuje uzgoj medicinskog kanabisa
Foto: Ilustracija

Hrvatska legalizuje uzgoj medicinskog kanabisa

Hrvatska će dozvoliti gajenje i proizvodnju kanabisa u medicinske svrhe isključivo farmaceutskim kompanijama i apotekama koje već imaju dozvolu za proizvodnju ljekova, prenose hrvatski mediji.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da građanima neće biti dozvoljeno da gaje i proizvode indijsku konoplju u medicinske svrhe.

Iako neke druge evropske zemlje dopuštaju građanima da gaje kanabis za lične medicinske potrebe, Kujundžić kaže da hrvatska Vlada o tome ne razmišlja, prenosi Hina.

"Kanabis u medicinske svrhe moći će da uzgajaju oni pravni subjekti koji proizvode ljekove. Na taj način se omogućava i snižavanje cijena ljekova na bazi kanabisa i definišu svi uslovi i rizici koje nosi taj uzgoj od eventualnih ilegalnih radnji", ističe ministar Kujundžić.

Hrvatska Vlada je na jučerašnjoj sednici odlučila da prihvati amandman na izmjene Zakona o suzbijanju zloupotrebe droga, pa će tako prvi put pravnim licima biti dozvoljeno gajenje i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe.

U Hrvatskoj se od 2016. godine ljekovi na bazi kanabisa mogu kupiti u apotekama, ali isključivo uvozni koji koštaju nesto manje od 135 eura, za bočicu od 30 mililitara ulja.

Te godine je uvezeno 1.200 bočica, ali budući da su bile skupe, pacijenti koji boluju od teških bolesti i dalje su bili okrenuti crnom tržištu, pa su bočice zbog isteka roka trajanja povučene iz apoteka i nema ih na tržištu već skoro godinu.

Ministarstvo zdravlja je, kako ptrenose mediji naručilo novih 400 bočica i čeka se isporuka. Medicinski kanabis danas je legalan u oko 15 evropskih zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Makedonija je nedavno počela da uzgaja marihuanu za medicinske potrebe, a takav će primer uskoro slijediti i Grčka, Malta, Portugal, Njemačka I Danska - zemlje koje svojim građanima dopuštaju i da sami kod kuće posade određen broj biljaka koje će sami konzumirati.

Hrvatska se ipak nije odlucila na taj korak. Poznat je slučaj Huanita Luksetića, koji je osuđen na dvije godine zatvora, jer je u svom vrtu sadio marihuanu koja mu je ublažavala bolove zbog multiple skleroze, a koga je na kraju pomilovala predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.