Trojica migranata optužena za otmicu broda
Foto: AFP

Trojica migranata optužena za otmicu broda

Trojica mladih migranata optužena su na Malti za preuzimanje kontrole nad trgovačkim brodom, korištenje sile i zastrašivanje, što je zločin koji se prema malteškom zakonu smatra terorističkom aktivnošću.

Jednog od optuženih sud je u subotu identifikovao kao 19-godišnjeg Abdalla Barija iz Gvineje.

Preostala dvojica optuženih imaju 15 i 16 godina, a maloljetnicima ne mogu biti imenovani. Jedan je iz Gvineje, a drugi iz Obale Slonovače, javlja Anadolija.

Oni su osumnjičeni da su ove sedmice na Mediteranskom moru izveli otmicu naftnog tankera El Hiblu 1.

Kapetan je rekao da su migranti, koje je njegova posada spasila, počeli nemire i preuzeli kontrolu nad brodom kada su vidjeli da se vraćaju u Libiju.

Prisiljavali su njega i posadu da okrenu brod na sjever i plove prema Evropi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.