Mej ne odustaje: Pokušaće i četvrti put da iznese sporazum o Bregzitu pred poslanike
Foto: Tanjug/AP

Mej ne odustaje: Pokušaće i četvrti put da iznese sporazum o Bregzitu pred poslanike

Britanska premijerka Tereza Mej traži načine da svoj sporazum o Bregzitu po četvrti put iznese pred parlament na glasanje u ponedeljak.

Premijerkina opcija ne bi bila jedina na dnevnom redu u ponedjeljak, već će britanski poslanici razmatrati i druge.

Izvori BBC kažu da nije isključen scenario u kom će se "lice u lice" naći alternativni predlozi za Bregzit i premijerkin plan koji je do sada poražen tri puta pred parlamentom, a posljednji put sinoć, kada mu je nedostajalo 58 glasova.

Lider britanskih laburista Džeremi Korbin pozvao je Mejovu da izmijeni svoj sporazum o Bregzitu ili da odmah podnese ostavku, dok je Demokratska unionistička partija Sjeverne Irske, koja podržava manjinsku vladu Mejove, nastavila da se protivi njenom sporazumu.

Vlada do sada nije imala uspjeha da prikupi glasove, kako BBC navodi, "konzervativnih pobunjenika, koji smatraju da sporazum Mejove o Bregzitu ostavlja Veliku Britaniju u previše bliskim odnosima sa Evropskom unijom."

Izvori BBC su nagovijestili da će Mejova nastaviti da traži podršku u parlamentu, a smatraju da njeni napori idu u dobrom pravcu, jer je prije dvije sedmice nedostajalo 149 glasova da bi sporazum bio prihvaćen, a sinoć svega 58.

U međuvremenu, britanska funta pala je u odnosu na dolar i euro odmah nakon što su britanski poslanici odbacili sporazum o Bregzitu.

Funta je juče oko 15.50 časova vrijedjela 1,29 dolara, dok je njena vrijednost u četvrtak uveče bila 1,30 dolara.

Jedan euro je iznosio je 86,36 penija, a sinoć se mijenjao za 86,03 penija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.