Kusovac - Điarong: Saradnja Tivta i Šangaja moguća u oblastima infrastrukture i zaštite životne sredine
Foto: OT

Kusovac - Điarong: Saradnja Tivta i Šangaja moguća u oblastima infrastrukture i zaštite životne sredine

Razvoj infrastrukture i projekti zaštite životne sredine su oblasti u kojima Opština Tivat i Šangaj vide šansu za buduću saradnju – ocijenili su predsjednik Opštine Tivat dr Siniša Kusovac i Jang Điarong, predsjednik Savjeta za promociju međunarodne trgovine Šangaja tokom prvog dana prve zvanične posjete kineske delegacije Tivtu.

"Impresionirani smo Tivtom i smatramo da je on biser Jadrana. Razvoj turizma ovdje će u budućnosti biti još veći, naročito imajući u vidu da unazad nekoliko decenija Tivat nije bio turistički centar kao što je to danas. Veliki rezultat predstavlja to što ste u kratkom roku uspjeli da stvorite pravi turistički centar. Dodatni razvoj infrastrukture, u cilju razvoja turizma je oblast u kojoj mi vidimo priliku za saradnju. Imali smo priliku da čujemo predstavnike inostranih investicionih projekata u Tivtu i željeli bismo da se među njima uskoro nađu i šangajski investitori“, saopštio je Điarong novinarima.

On je dodao da je kineska delegacija posebno oduševljena plavim nebom i plavom bojom mora u Tivtu.

„To je nešto što se u Kini, nažalost, ne može posljednjih godina vidjeti. Nadamo se da ćete kroz politike razvoja uložiti napore da sačuvate životnu sredinu, kako ona ne bi ispaštala i bila žrtva brzog ekonomskog razvoja. I to je oblast u kojoj bismo mogli imati veoma dobru saradnju“, istakao je Điarong nakon sastanka sa privrednicima.

Prvi privredni sastanak Opštine Tivat i Savjeta za promociju međunarodne trgovine Šangaja održan je u Tivtu, uz učešće domaćih privrednika i predstavnika međunarodnih investitora, kompanija Adriatic Marinas, Luštica Development i Qatary Diar a kineski zvaničnici posjetili su projekat Luštica Bay.

iarongiKusovac

Kusovac i Điarong, foto: OT

Kusovac je istakao da će Opština Tivat pružiti administrativnu i logističku podršku domaćim privrednicima koji žele da uspostave ili unaprijede saradnju sa Kinom.

„Tokom razgovora je otvorena široka lepeza mogućnosti za saradnju i to ne samo u oblasti obrazovanja kao u prethodne tri godine, nego i u drugim, privrednim oblastima kao što je oblast turiozma, tehnologije i drugih interesa koje je kineska delegacija ovdje prepoznala“, dodao je predsjednik opštine Tivat.

Opština Tivat i distrikt Jiading, najbogatija oblast Šangaja potpisali su prije tri godine sporazum o prijateljskoj saradnji koji je najprije ostvaren u oblasti obrazovanja.

Sekretar za turizam i preduzetništvo Opštine Tivat Petar Vujović je istakao da domaća preduzeća imaju kapacitet da ostvare ili unaprijede postojeću saradnju sa Šangajem, o čemu je bilo riječi i tokom radnog ručka. On je dodao da su kineski partneri zainteresovani za projekte koji su predviđeni strateškim planom razvoja Opštine Tivat do 2022.

Pored Kusovca, Vujovića, predstavnika stranih investitora te domaćih kompanija Una Montenegro, Kovinić, Navar i Franca, učesnici sastanka su i potpredsjednici Dejan Maslovar i Ilija Janović i glavna administratorka Marija Sijerković.

Susretu je prisustvovala i Cai Pangyan, sekretarka ambasade Kine zadužena za pomoć kineskim investitorima u Crnoj Gori.

Kineska delegacija u kojoj je i sekretar šangajske privredne komore, Guom Zheom (Gu Zhe) u Privrednoj komori Crne Gore potpisaće sporazum o arbitražnoj saradnji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.