Urađena prva transplantacija bubrega sa jednog HIV pozitivnog pacijenta na drugog
Foto: Ilustracija

Urađena prva transplantacija bubrega sa jednog HIV pozitivnog pacijenta na drugog

Američki ljekari napravili su prvu transplantaciju bubrega u istoriji pri kojoj su i donor i primalac doniranog organa bile HIV pozitivne osobe. Zahvat je napravljen u klinici Džons Hopkins u Baltimoru.

Prije je smatrano da HIV pozitivne osobe ne smiju da doniraju bubreg, jer za njih postoji preveliki rizik od razvoja bolesti na preostalom bubregu. No, nova generacija ljekova kojima se HIV pozitivne osobe liječe smatraju se bezbjednim što se tiče mogućih nuspojava od bubrežnih oboljenja.

Transplatacija je obavljena u ponedjeljak, a 35-godišnja donorka Nina Martinez iz Atlante, novinarima je rekla da se "osjeća dobro". Rekla je da je inspiracija za odluku o donaciji bubrega pronašla u epizodi TV serije "Gray's Anatomy".

"Znala sam da sam ja ta na koju su čekali. Svima koji razmišljaju da krenu istim putem, poručujem da je izvodivo. Upravo sam vam pokazala kako i vrlo sam znatiželjna da vidim ko će me slijediti", izjavila je ona.

Osoba kojoj je Martinez donirala bubreg odlučila je da ostane anonimna, a Kristina Duran, profesorka medicine i onkologije na Džon Hopkins klinici, izjavila je da se pacijentkinja "predivno oporavlja" te dodala da se ovom operacijom "javnost tjera na drugačiji pogled na HIV".

Ova operacija je još jedan veliki korak naprijed u procesu liječenja HIV pozitivnih osoba. Naime, početkom marta u Velikoj Britaniji jedan je pacijent nakon transplatacije koštane srži prestao da bude HIV pozitivan na pretragama koje su uslijedile.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, HIV je još uvijek jedna od najvećih prijetnji za zdravlje čovječanstva, sa oko 37 miliona zaraženih ljudi.

Izvor: Hina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.