Han: Pokušavamo da pripremimo region za izazove koje ga čekaju u EU
Johanes Han

Važna regionalna saradnja

Han: Pokušavamo da pripremimo region za izazove koje ga čekaju u EU

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas u Beogradu da Evropska unija pokušava da pripremi region da se u što ranijoj fazi prilagodi svim izazovima sa kojima će se suočiti kada države regiona postanu članice EU, zbog čega je važna regionalna saradnja, za šta je dobar primer inicijativa za ukidanje rominga u zemljama regiona.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić u Beogradu, Han je kazao da cijeni snažnu posvećenost Srbije regionalnoj saradnji.

On je kazao da regionalnoj saradnji škode mjere Kosova da uvedu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ukazavši da je dijalog Beograda i Prištine važan, ali da nije sve kada se govori o budućnosti i regionalnoj saradnji, te da bi bila greška da se svi ostali napori Srbije na putu EU zaustave, jer je dijalog u zastoju.

 "Ipak, postoje druge oblasti koje podjednako doprinose regionalnoj saradnji, kao na primjer ukidanje rominga i stoga pozdravljam otvorenost Vlade da podrži ovu inicijativu i da pronađe način da se ovo postigne", kazao je Han, javlja Anadolija.

Prema njegovim riječima, važno je gledati u budućnost i gledati kako dalje može da se poboljša regionalna saradnja.

"Mi ovdje pokušavamo da pripremimo region da se u što ranijoj fazi prilagode svim izazovima sa kojima će se suočiti kada postanu članice EU", rekao je Han.

Kako je naveo, sa predsjednicom Vlade Srbije razgovarao je opširno i o novoj medijskoj strategiji, a ubijeđen je da će tokom proljeća biti moguće da se završi taj proces, jer je to primjer inkluzivnog pristupa koji uključuje sve aktere društva.

"Juče i danas smo razgovarali i o Skupštini Srbije i saglasili da svima treba pružiti neku vrstu pomoći. Poslanici Evropskog parlamenta su ponudili načine kako dalje može da se unaprijedi saradnja između vlasti i opozicije u cilju boljeg rada", dodao je Han.

On je ponovio da je neophodan napredak u oblasti vladavine prava, ali izrazio uvjerenje da će taj napredak biti moguć.

"Najviše smo razgovarali o reformama u oblasti vladavine prava, koja jeste i najkompleksnija reforma i jedna od oblasti u koju mi trenutno najviše ulažemo i napora i resursa", potvrdila je i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je takođe govorila o regionalnim inicijativama i regionalnom povezivanju, uz opasku da Srbija ima određenu dozu rezerve o regionalnom povezivanju i regionalnom sporazumu o ukidanju rominga, koji dolazi "u trenutku kada Priština i dalje insistira na kršenju CEFTA sporazuma taksama koje je uvela".

Ona je ocijenila da nije fer da se insistira na daljim regionalnim sporazumima, kada Priština krši već postojeći CEFTA sporazuma, ali da Srbija ostaje "duboko posvećena regionu koji je povezan, snažan, integrisan i koji svim građanima u regionu, bez obzira gdje oni živjeli, pruža drugačiju viziju budućnosti".

Anadolija
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.