Vođa

Vođa "Škaljaraca" i Vranjanac organizovali krijumčarenja 1,04 tone kokaina?

Srpska i rumunska policija u istrazi krijumčarenja tone i 40 kilograma kokaina došle su do operativnih saznanja da su ovaj "tovar" bijelog praha organizovali crnogorski državljanin I. D., navodni vođa "škaljarskog klana" iz Kotora, kao i izvjesni D. T. (31) iz Vranja.

Policije dveju zemalja imaju podatak da je Igor Dedović za kojim je Crna Gora raspisala crvenu Interpolovu poternicu zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju dvije likvidacije, posredstvom Vranjanca, koji živi u Kolumbiji, kupio ovu količinu droge kako bi je distribuirao po zapadnoj Evropi. Navodno, novac su zajednički uložili u ovu nabavku, čija je vrijednost na crnom tržištu oko 300 miliona eura.

"Tovar je iz Južne Amerike morskim putem stigao do Rumunije, a odatle je trebalo da bude prošvercovan kopnom, preko razgranate mreže saradnika, ka zemljama zapadne Evrope" navodi izvor Novosti.

Tokom pretovaranja u kombi bukureštanskih tablica, u okrugu Tulča, ispao im je kilogram ovog narkotika. Policija je odmah obaviještena i krenulo se u prikupljanje informacija. Dva dana kasnije, međutim, na ušću Dunava u Crno more, kod gradića Sveti Đorđe, mještani su primijetili prevrnutu barku oko koje su bile čudne vreće.

"U prvi mah su pomislili da je riječ o imigrantima, koji su se podavili u moru. Kada su, međutim, vreće izvučene na obalu, umjesto tijela, pronašli su kokain. Izmjereno je ukupno 1,04 tone bijelog praha, čija je čistoća oko 90 procenata.", navodi izvor Novosti.

U Rumuniji su potom uhapšeni Vranjanci Tode Krstić (51) i Nenad Cvetković (43), inače zaposleni kao vozači u transportnom preduzeću, u vlasništvu bliskog saradnika D. T.

"D. T., koji se ranije drugačije prezivao, prema operativnim saznanjima, predvodi međunarodnu kriminalnu grupu koja se bavi švercom kokaina iz Južne Amerike u zemlje EU.Članovi imaju precizno podijeljene uloge i zadatke. U Srbiji je više puta hapšen, ali su prijave mahom odbačene", prenose Novosti pozivajući se na neimenovani izvor.

Inače, ovaj Vranjanac u inostranstvu posjeduje mnoštvo restorana, skupocjenih nekretnina i firmi, i to mahom po Južnoj Americi. U Kolumbiji se skrasio i zasnovao porodicu. U rodni grad dolazi dva puta godišnje. Njegova kriminalna ekipa je i dosad tijesno je sarađivala sa "škaljarskim klanom", ali i sa drugim mafijaškim grupama.

"On se uglavnom pojavljuje kao kupac, odnosno neko ko direktno kupuje od južnoameričkih kartela. Kada se od njega uzima, kokain je nešto jeftiniji na veliko, jer nema drugih koji se ugrađuju. Istražuje se informacija da je sada odlučio da sa "škaljarcima" napravi "dil". Da on dijelom finansira kupovinu, a da zauzvrat oni rasture sve. Dobit bi dijelili.", kaže izvor beogradskog lista.

Novosti navode da u ovim narko-poslovima "škaljarci" tijesno sarađuju sa jednim srpskim klanom, čiji je vođa u zatvoru u Španiji, a bliski saradnik se posle niza likvidacija i sam sklonio u Južnu Ameriku.

Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.