Crna Gora dobila prvi javni punjač za električne automobile
Foto: PR Centar

Postavljen na Svetom Stefanu

Crna Gora dobila prvi javni punjač za električne automobile

Nakon pametnog parkinga i klupa, pametnih sistema za navodnjavanje i monitoring kvaliteta vazduha i nivoa buke, Crna Gora je dobila javni punjač za električne automobile, a tehničko rješenje je razvio Crnogorski Telekom, prenosi PR Centar.

Prvi punjač u našoj zemlji postavljen je na Svetom Stefanu i u vlasništvu je kompanije Adriatic Properties, pod kojom posluje luksuzni rizort „Aman Sveti Stefan“.

Iz Crnogorskog Telekoma je saopšteno da će, ovakvi punjači do juna biti postavljeni i u Žabljaku, Pljevljima, Cetinju i Tivtu, a ideja je, kako je objašnjeno, da se stvore uslovi da se električnim automobilom obiđe cijela Crna Gora, bez bojazni da će automobil tokom vožnje ostati bez struje, prenosi PR Centar.

Ekspert za razvoj softverskih rješenja u Crnogorskom Telekomu, Vuk Vukašinović, kazao je da je ta kompanija pionir u razvoju i primjeni pametnih rješenja u zemlji, a postavljanjem ekosistema punjača za električne automobile, kako je pojasnio, nadograđuje se koncept pametnog grada, koji Telekom implementira kao predvodnik procesa digitalizacije u zemlji.punjac

Foto: PR Centar

„Osim što podstiče inovacije u privatnom sektoru, vjerujemo da je ovo značajan doprinos održivom razvoju Crne Gore, jer u isto vrijeme podstiče razvoj turizma i čuva životnu sredinu. Važno je napomenuti da Telekom, pored instalacije električnih punjača, nudi i softver koji omogućava registraciju korisnika, udaljeno upravljanje e-stanicom, statistiku i monitoring, a po potrebi i naplatu usluge punjenja“, rekao je Vukašinović.

vuk

Foto: Vuk Vukašinović, ekspert za razvoj softverskih rješenja u Crnogorskom Telekomu

Punjač nije rezervisan samo za goste hotela, već je dostupan svim građanima. Vlasnici električnih automobila treba da zatraže karticu neophodnu za aktivaciju punjača na ulazu u parking ispred ostrva „Sveti Stefan“.

PR i marketing menadžer komapnije Adriatic Properties, Sanja Miljanić, rekla je da je održivi razvoj i očuvanje životne sredine važan dio poslovne vizije te kompanije, „kako zbog poštovanja lokaliteta na kom poslujemo tako zbog budućih generacija“.

„Imajući u vidu naša partnerstva i saradnju sa renomiranim brendovima, kao što je hotelski brend “Aman” i svjetski poznati lanac restorana japanske kuhinje “Nobu”, prepoznali smo potrebu da odgovorimo zahtjevima najsavremenijih trendova. Investirali smo u nabavku električnog punjača za automobile kako bismo, ne samo našim gostima, već i prolaznicima i građanima Crne Gore omogućili korištenje ovog ekološki prijateljskog izvora napajanja“, kazala je Miljanić.

sanja

Foto: Sanja Miljanić, PR i marketing menadžer komapnije Adriatic Properties

Ona je istakla da elitni turizam ne predstavljaju samo luksuzni hoteli, restorani, vrhunska usluga već i  „ovakve stvari, koje predstavljaju dopunu svemu prethodno navedenom, ali i šalju jasnu poruku da svi zajedno želimo da se još bolje i čvršće pozicioniramo na mapi evropskog i svjetskog elitnog turizma”.

Rukovodilac programa e-mobilnosti u Hrvatskom Telekomu (HT), Dino Novosel, smatra da će pionirski poduhvat pokrenuti lavinu inicijativa sličnog karaktera, s obzirom na karakteristiku crnogorskog priobalja, koje je izuzetno turistički orjentisano.

„Vjerujem da je Crnoj Gori od interesa privući jednu višu kategoriju gostiju, kojih ima sve više na jadranskoj obali“, kazao je Novosel.dino

Dino Novosel, rukovodilac programa e-mobilnosti u Hrvatskom Telekomu

Postavljanjem sistema za punjenje električnih automobila (e-mobilnost) širom zemlje, Crna Gora će se istovremeno upisati i na regionalnu interaktivnu mapu za električna vozila Puni.hr. Zahvaljujući tome, turisti iz cijele Evrope obilazak Mediterana mogu da nastave i u našoj zemlji, sigurni da će imati podršku za punjenje automobila tokom cijelog putovanja.punja

Foto: PR Centar

E-automobili nisu budućnost već sadašnjost, a za njihovo aktivno korišćenje neophodna je adekvatna infrastruktura. Zato Crnogorski Telekom kao lider u oblasti razvoja informaciono- komunikacionih tehnologija (ICT), intenzivno radi na osmišljavanju pametnih rješenja za crnogorsko tržište, a privatnom i javnom sektoru nudi ekspertizu u njihovoj implementaciji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.