Završeno suđenje: Presuda za pokušaj državnog udara 9. maja

Trajalo više od godinu i po dana i prvo u istoriji CG koje je direktno prenošeno na televiziji

Završeno suđenje: Presuda za pokušaj državnog udara 9. maja

U podgoričkom Višem sudu danas je završeno suđenje za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora, 16. oktobra 2016. godine. Kako je saopštila predsjednica sudskog vijeća, presuda će biti saopštena i javno objavljena 9. maja u 9 časova.

Suđenje je trajalo više od godinu i po dana i prvo je u istoriji Crne Gore koje je direktno prenošeno na televiziji. 

Grupi ruskih i srbijanskih državljana, zajedno sa šefovima crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta (DF) Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem 9. maja će biti izrečena presuda za optužbe da su u noći posljednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra 2016. godine, planirali upad u Skupštinu, hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i nasilnu smjenu vlasti, s ciljem da se Crna Gora spriječi da uđe u NATO. 

Tokom procesa suđenja, crnogorsko tužilaštvo, na čelu sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem, ponudilo je dokaze da je slučaj pokušaja državnog udara jasan. Devet državljana Srbije odmah se na startu nagodilo s tužilaštvom i priznalo učešće u pokušaju "državnog udara". Dvojica su postali svjedoci-saradnici i na sudu su optužili lidere DF-a da su učestvovali u ovoj zavjeri. Krunski svjedok Tužilaštva bio je Saša Sinđelić koji je kao organizatore puča označio navodne članove ruske obavještajne službe GRU Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, koji su, preko njega, pokušali da dostave oružje DF-u. 

sudjenje

Drugi svjedok saradnik Mirko Velimirović tvrdio je da je bio zadužen da dopremi to oružje, ali se predomislio i bacio ga u jezero Gazivode na sjeveru Kosova. Tokom suđenja, istraga je proširena i na bivšeg agenta CIA Džozefa Asada i njegove saradnike. On je negirao krivicu kao i Šišmakov i Popov, a SAD i Rusija blokirale su njihova eventualna izručenja. 

S druge strane, optuženi lideri DF-a od početka procesa su negirali krivicu, tvrdeći da se radi o montiranom političkom procesu, koji je imao za cilj da održi na vlasti Demokratsku partiju socijalista (DPS), da uplaši manjinske narode Demokratskim frontom i ubrza ulazak Crne Gore u NATO, bez održavanja referenduma. 

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srbijanski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević. 

Optužnicom su obuhvaćna i trojica crnogorskih državljana, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.