EU zabranjuje upotrebu plastičnih tanjira, slamki, štapića za uši...
Foto: Ilustracija

Jednokratni plastični proizvodi

EU zabranjuje upotrebu plastičnih tanjira, slamki, štapića za uši...

Evropski parlament glasao je ubjedljivom većinom za uvođenje široke zabrane korišćenja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, u cilju borbe protiv zagađenja od iskorišćene plastike.

Za uvođenje zabrane od 2021. godine glasalo je 560 poslanika Evropskog parlamenta, a protiv 35.

Članice EU su podržale zabranu, ali da bi stupila na snagu, svaka od njih mora da usvoji tu mjeru.

Zabrana će obuhvatiti širok spektar plastičnih proizvoda za koje postoje razumne alternative, od slamčica do slušalica.

Prema novom zakonu, u EU će do 2021. godine biti zabranjeno korišćenje plastičnih tanjira, pribora za jelo, slamki, štapića za uši i balone, zatim oksorazgradiva plastika, te posude za hranu i čaše od proširenog polistirena.

Proizvodi obuhvaćeni ovim novim zakonom čine 70 odsto svih predmeta u morskom otpadu. Zbog svoje spore razgradnje plastika se nakuplja u morima, okeanima i na plažama širom svijeta.

Plastični ostaci nalaze se u morskim životinjskim vrstama, a time i u prehrambenom lancu ljudi.

Plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu neće biti u potpunosti ukinuti, ali nova mjera poziva da oni budu izrađeni od drugih materijala kada je moguće.

Agencije

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.