Crna Gora će nastaviti sa proaktivnom ulogom jačanja mira i sprječavanja konflikata na globalnom nivou
Foto:MOD

Bošković sa generalnim sekretarom UNa

Crna Gora će nastaviti sa proaktivnom ulogom jačanja mira i sprječavanja konflikata na globalnom nivou

Crna Gora počiva na principima na kojima su zasnovane UN a Vlada Crne Gore i Ministarstvo Odbrane imaju konstruktivnu ulogu u regionu i primarni interes naše zemlje je da se u regionu održi stabilnost i nastavi dalji napredak, posebno u odnosu na evropske i evroatlantske integracije, istakao je ministar odbrane Predrag Bošković na sastanku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

Bošković je, kako je saopšteno iz njegovog resora, informisao Gutereša o reformi sistema odbrane Crne Gore, sa fokusom na istorijsko članstvo u NATO savezu.

On je ocijenio da je u ovim izazovnim vremenima udruženo djelovanje neophodno, jer se države izolovano ne mogu izboriti sa bezbjednosnim izazovima i prijetnjama današnjice.

"Stoga Crna Gora, kao jedna od najmlađih članica Ujedinjenih nacija, snažno podržava proces reforme te organizacije, uz uvjerenje da ona  predstavlja nezamjenjivu platformu u promovisanju stabilnosti, saradnje i daljeg ekonomskog razvoja regiona, što je značajna podrška zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu daljih reformi i demokratizacije", kazao je Bošković.

On je  istakao da nema alternative multilateralizmu i Ujedinjenim nacijama kao njegovom stožeru, ističući da će Crna Gora nastaviti sa proaktivnom ulogom jačanja mira i sprječavanja konflikata na globalnom nivou, uz naglasak na potrebu za odlučnijom i jedinstvenijom koordinacijom i aktivnijom ulogom svih članica UN-a.

5579518523866341282373755390435267901390848n

Gutereš pozdravio politiku Crne Gore

Gutereš se zahvalio na podršci reformama UN, te pozdravio politiku koju Crna Gora vodi, sa posebnim akcentom na politiku afirmacije saradnje u regionu Zapadnog Balkana.

"On je izrazio  podršku evropskim integracijama Crne Gore, te istakao da je Crna Gora prepoznata kao pouzdan partner u uspostavljanju saradnje na nivou šire međunarodne zajednice. Generalni sekretar UN  je naglasio da Crna Gora i danas potvrđuje opredjeljenje da kontinuirano doprinosi svjetskom miru i prevenciji konflikata  učešćem u međunarodnim misijama, te da je pravi trenutak da se razmotre novi modaliteti izgradnje povjerenja i upravljanja konfliktima u cilju doprinosa izgradnji stabilnijih i mirnijih društava", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane

Generalni sekretar UNa je izrazio uvjerenje da će Crna Gora ostati posvećena otvorenoj politici dobrosusjedstva kako bi, na konstruktivan način, doprinijela stabilnosti regiona.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.