Zašto su avioni u većini slučajeva bijele boje?
Foto: Ilustracija

Zašto su avioni u većini slučajeva bijele boje?

Bijeli avioni su norma. Taj konformizam nije bez razloga. Naime, nauka i ekonomija pružaju puno razloga zbog kojih avioni ne bi smjeli da izgledaju kao kaleidoskop...

Profesor sa Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT) na odeljenju za aeronautiku i astronautiku, R. Džon Hansmen, objasnio je za Biznis Insajder da bijela boja najbolje reflektuje sunčevu svjetlost, što kabinu pilota održava hladnom.

Posebno je važno zaštiti plastične djelove aviona (ponajviše nosni konus) i kompozitne materijale od sunca. Bijela "boja" takođe odbija potencijalno opasno sunčevo zračenje.

Prema istraživanju iz 2011. godine, objavljenom u žurnalu “Human-Wildlife Interactions”, ptice takođe cijene svijetle avione. Studija, koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Purdu i Nacionalnog istraživačkog centra za divlje životinje, otkrila je da su bijeli avioni imali manje sudara sa pticama od plavih aviona.

Ova studija sugeriše da naši pernati prijatelji mogu lakše da primjete bijele avione i shodno tome se udalje.

Bijela boja takođe pomaže ljudima vizuelno. Naime, bjelina čini da se sve pukotine, ogrebotine i ulubljenja lakše vide, što je, kada su avioni u pitanju, i te kako bitno.

Međutim, nauka je samo jedna strana priče.

Kada je potrebno 65 galona boje da bi se prekrio cijeli avion, onda morate da budete zbilja pametni sa onim što radite. Bijela je standardna, jeftina boja, prosto i jednostavno. Ako želite da budete fanki i svoj avion (imate avion, zar ne?) ofarbate u neku drečaviju boju, ma koju izabrali ona će oksidirati i kad tad izblijedeti. Da bi avion bio lijep i veseo, potrebno ga je češće farbati, što naravno iziskuje više novca.

I u slučaju da se ovo zaista odnosi na vas, bijele avione ćete takođe prodavati brže od obojenih ili neobojanih aviona.

Izvor: Nacionalna geografija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.