Britanska premijerka pozvala na snažnu akciju protiv Crne Gore
Tereza Mej

Britanska premijerka pozvala na snažnu akciju protiv Crne Gore

Britanska premijerka Tereza Mej pozvala je fudbalske vlasti da preduzmu snažnu akciju protiv Crne Gore nakon što su se igrači Engleske suočili s rasnim vrijeđanjem tokom kvalifikacijske utakmice Evropskog prvenstva, javio je AP.

Evropska fudbalska unija (UEFA) pokrenula je disciplinski postupak tokom kojeg će istražiti optužbe da su pojedini igrači engleskog tima bili izloženi "rasističkim uvredama" sa tribina stadiona u Podogrici tokom meča koji je odigran u ponedjeljak.

Na rasističke uvrede sa tribina žalili su se selektor Engleske Geret Sautgejt, i fudbaleri Rahim Sterling, Deni Rouz i Kalum Hadson-Odoji.

Portparol britanske premijerke, Džejms Slek, rekao je da je zlostavljanje, kojem su Englezi bili izloženi, bilo “odvratno i potpuno neprihvatljivo".

"Pravo je da UEFA sada istražuje. Pozivamo ih da to učine brzo i da poduzmu snažne i brze mjere", kazao je Slek.

AP navodi da je crnogorska Vlada umanjila incident i da se igračima nije izvinila.

Podsjeća da je ministar sporta Nikola Janović rekao da u Crnoj Gori nema mjesta rasizmu i da "ako je grupa pojedinaca zaista poslala nedolične poruke to najoštrije osuđuje u ime Vlade”.

AP prenosi da će mreža Fare, koja prati diskriminaciju u igrama u Evropi, pružiti dokaze koji bi mogli da dovedu do djelomičnog ili potpunog zatvaranja stadiona za sljedeći kvalifikacijski turnir Euro 2020. u junu protiv Kosova.

Fudbalski savez Crne Gore saopštio je da će, ukoliko se u daljem postupku dokaže rasističko ponašanje na stadionu, preduzeti sve neophodne mjere da identifikuje neodgovorne pojedince koji su eventualno izazvali takvo ponašanje i istima će biti zabranjen pristup stadionu na svim utakmicama u organizaciji saveza.

“Na mečevima naših nacionalnih selekcija do sada nismo imali slučajeve vjerske, rodne ili rasne diskriminacije i uvjereni smo da takvih slučajeva neće biti ni u budućnosti”, naveo je FSCG.

Mina/RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.