Međunarodna nagrada za kvalitet maslinovog ulja Plantaža

Međunarodna nagrada za kvalitet maslinovog ulja Plantaža

Maslinovo ulje kompanije “13. Jul Plantaže“ nagrađeno je za kvalitet na nedavno završenom međunarodnom sajmu maslinara koji je održano u Neumu.

"Plantaže su na 21. Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak 2019., u organizaciji  Zadružnog saveza Dalmacija, koje spada u najveće i najznačajnije takmičenje ovog tipa na prostorima našeg Regiona, osvojile bronzanu medalju za kvalitet extra djevičanskog maslinovog ulja.

Nakon ocijene kvaliteta velikog broja uzorka maslinovog ulja sa prostora Mediterana, od čega je čak 136 uzoraka bilo u kategoriji zlatnih ulja, kakvo je ulje Plantaža, a imajući u vidu da je ovo prvo takmičenje i nagrada za Plantaže kada je u pitanju ovaj proizvod, ovaj nastup u Plantažama ocjenjuju veoma uspješnim", saopšteno je iz kompanije.

Ovo priznanje, za Plantaže,kako je saopšteno ima posebnu emotivnu vrijednost, imajući u vidu da su u startu namjere Plantaža, da se bave i ovom vrstom proizvodnje bile osporavane među kolegama maslinarima.

"Postojalo je mišljenje da Ćemovsko polje neće prihvatiti kulturu masline i da se u ovoj proizvodnji ne mogu ostvariti dobri rezultati. Kao i mnogo puta do sada, Ćemovsko polje se pokazalo kao zavidan domaćin, koji zahvaljujući bogatstvu svog teroara, pruža odlične uslove za uzgoj i ove suptropske kulture.

Kompanija Plantaže u svojim zasadima ima blizu 13.000 stabala masline, sa tendencijom rasta, najviše sorte leccino, a zatim istarske bjelice, arbequina i maurina. Pažljivom njegom i isključivo ručnom berbom, uz najsavemeniju preradu na presama za hladno cijeđenje, dobijeno je ulje raskošnog mirisa i skladnog, pikantnog plemenitog ukusa, koje stručnjaci ocjenjuju najvišim ocjenama", saopšteno je.

Iz kompanije kažu da je prema zvaničnim podacima potrošnja maslinovog ulja u Crnoj Gori relativno niska i iznosi 0,5 litra po glavi.

"Podaci pokazuju da naše komšije Hrvati koriste u prosjeku  dva litra maslinovog ulja godišnje, za razliku od Grka koji u prosjeku koriste 20 litara godišnje po glavi stanovnika ili pak Španaca i Italijana koji koriste 11 litara.

Nedavno naučno istraživanje sprovedeno na Medicinskom fakultetu Njujorškog Univerziteta The New York University School of Medicine, dokazalo je ono što se na ovim prostorima odvajkada zna, da redovna konzumacija maslinovog ulja smanjuje rizik od nastanka srčanog i moždanog udara tj. da njegova konzumacija ima blagotvoran uticaj na ljudski organizam.

Namjere i želje Plantaža su, a vjeruju da će ovakve nagrade tome i doprinijeti, da Crnu Goru, domovinu najstarije maslina na svijetu, visoko pozicioniraju u svijetu maslinarstva, zaokružujući svoju autentičnu vinsko – gastronomsku priču", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.