Grčka kritikuje namjeru Erdogana da preimenuje crkvu Svete Sofije u džamiju: To je uvreda
Crkva Svete Sofije

Grčka kritikuje namjeru Erdogana da preimenuje crkvu Svete Sofije u džamiju: To je uvreda

Grčki ministar inostranih poslova Jorgos Katrugalos kritikovao je izjavu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Erdogan je rekao da postoji mogućnost da bivšu crkvu Svete Sofije u Istanbulu, koja je trenutno muzej, preimenuje u džamiju posle lokalnih izbora zakazanih za 31. mart.

"To nije samo veliki hrišćanski hram, najveći vijekovima, već pripada i čovječanstvu. Organizacija UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO) je priznala hram kao dio opšte kulturne baštine", rekao je Katrugalos.

Prema njegovim riječima, dovođenje u pitanje statusa Svete Sofije nije samo uvreda za hrišćane već uvreda međunarodne zajednice i međunarodnog prava.

Erdogan je juče u televizijskom intervjuu na pitanje o muzeju rekao da bi Sveta Sofija mogla da bude "preimenovana u džamiju".

Vizantijska crkva Svete Sofije je sagrađena 537. godine, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, za vrijeme Otomanskog carstva. Potom je 1935. pretvorena u muzej.

Aja Sofija se nalazi na spisku svjetske kulturne baštine Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO).

Grčka je ranije u nekoliko navrata izrazila negodovanje najavama o promjeni statusa Svete Sofije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.