Policajci iz Pljevalja i Žabljaka prošli obuku za senzibilno postupanje i zaštitu LGBTIQ osoba
Sa obuke

Saradnja Uprave policije i NVO

Policajci iz Pljevalja i Žabljaka prošli obuku za senzibilno postupanje i zaštitu LGBTIQ osoba

Nekoliko nevladinih organizacija održalo je obuku o senzibilnom postupanju prema LGBTIQ osobama i zaštiti LGBTIQ osoba, namijenjenu policijskim službenicima Centra bezbjednosti Pljevlja i Odjeljenja bezbjednosti Žabljak. Obuka je održana u Pljevljima, a obuku je prošlo deset policijskih službenika, saopšteno je iz Uprave policije.

Nevladine organizacije LGBTIQ Socijalni Centar, Građanska alijansa i LGBT Forum Progres su naime, kroz partnersko djelovanje sa Ministarstvom za ljudska i manjinska i Upravom policije, u četvrtak, 21. marta 2019. godine, održali obuku namijenjenu policijskim službenicima CB Pljevlja i OB Žabljak, koja se odnosila na zaštitu i prihvatanje LGBTIQ osoba na lokalnom nivou.

Kako je saopšteno, ova aktivnost je realizovana kroz projekat „Unaprjeđenje kvaliteta života LGBTIQ osoba na lokalnom nivou“, koji je finansijski podržan od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava, a u skladu je sa aktivnostima predviđenim Akcionim planom za ovu godinu za sprovođenje Strategije za unaprjeđenje kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori 2019 – 2023.

Obuku su prošli policijski službenici koji do sada nisu pohađali slične obuke.

"Sama obuka sastojala se iz tri tematske oblasti i omogućila je učesnicima da se na neposredan način upoznaju sa LGBTIQ terminologijom, problemom nasilja nad LGBTIQ populacijom, društvenim mitovima i stereotipima i njihovoj ukorijenjenosti i rasprostranjenosti u manjim sredinama, kao i o institucionalnoj saradnji na unaprjeđenju bezbjednosti LGBTIQ zajednice. Pored stručnog tematskog dijela, učesnici obuka su imali priliku da razgovaraju sa LGBTIQ osobama koje su bile žrtve nasilja i diskriminacije, te da sa njima otvoreno pričaju o njihovim iskustvima i problemima sa kojima se susrijeću, kao i načinima na koji se problemi mogu riješiti kroz kontakt sa nadležnim institucijama", naveli su iz Uprave policije.

Službenici CB Pljevlja i OB Žabljak, koji su bili polaznici obuke, su kazali da Uprava policija "u kontinuitetu ostvaruje veoma dobru saradnju sa LGBTIQ zajednicom i da policijski službenici senzibilno postupaju sa ranjivim grupama među kojima je i LGBTIQ zajednica, te da se LGBTIQ osobe mogu obratiti policijskim službenicima u svakom momentu u slučaju potrebe za zaštitom ili savjetom."

"Policija u svom radu i djelovanju štiti prava LGBTIQ osoba, a obuke namijenjene policijskim službenicima u vezi sa zaštitom LGBTIQ osoba će se nastaviti i biće organizovane i u drugim centrima i odjeljenjima bezbjednosti", zaključili su iz Uprave policije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.