FSCG potvrdio da je UEFA pokrenula postupak zbog rasizma
Foto:FSCG

Po prijavi Saveza Engleske

FSCG potvrdio da je UEFA pokrenula postupak zbog rasizma

Fudbalski savez Crne Gore (FSCG) potvrdio je danas da je Evropska fudbalska federacija (UEFA) pokrenula disciplinski postupak protiv FSCG vezan za dešavanja na utakmici drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između nacionalnih timova Crne Gore i Engleske, vezano za vrijeđanje na rasnoj osnovi, na štetu reprezentativaca Engleske.

Kako je saopšteno iz FSCG, UEFA će, između ostalog, tokom disciplinskog postupka istražiti detalje vezane za navodno pojedinačno rasističko ponašanje minornog dijela navijača reprezentacije Crne Gore koje je delegatu utakmice prijavljeno od strane predstavnika Fudbalskog saveza Engleske.

„Poštujući pravila postupka nećemo komentarisati navode predstavnika Fudbalskog saveza Engleske, već ćemo prepustiti nadležnim organima UEFA-e da donesu odluku na osnovu relevantnih dokaza tokom vođenja disciplinskog postupka“, navodi se u saopštenju FSCG.

Poručuju da je Fudbalski savez oduvijek bio posvećen partner međunarodnim fudbalskim organizacijama u borbi protiv svih vrsta diskriminacije na terenu i van njega. 

„Na mečevima naših nacionalnih selekcija do sada nismo imali slučajeve vjerske, rodne ili rasne diskriminacije i uvjereni smo da takvih slučajeva neće biti ni u budućnosti. U multikulturalnom i multietničkom društvu kakvo je Crna Gora nema mjesta za takvo ponašanje, to su na najbolji način osjetili gosti iz Engleske i tokom prethodne dvije zvanične utakmice koje su odigrali u Podgorici. Fudbalski savez će, ukoliko se u daljem postupku dokaže rasističko ponašanje na stadionu, preduzeti sve neophodne mjere da identifikuje neodgovorne pojedince koji su eventualno izazvali takvo ponašanje i istima će biti zabranjen pristup stadionu na svim utakmicama u organizaciji saveza“, piše u saopštenju. 

Na osnovu pravilnika UEFA-e vezano za vrijeđanje na rasnoj osnovi, Crnu Goru čeka kazna. 

U članu 14 se navodi da u slučaju uvreda na rasnoj osnovi, UEFA može izreći kaznu zatvaranja dijela stadiona, a takođe moguća je i kazna odigravanja jedne ili više utakmica bez prisustva navijača, kao i novčana kazna od 50.000 eura. 

Takođe, pravilnik nalaže da se reprezentacija čiji navijači vrijeđaju na rasnoj osnovi može kazniti i oduzimanjem bodova, kao i diskvalifikacijom iz takmičenja, piše Anadolija.

Krilni fudbaler Mančester Sitija Rahim Sterling, koji je navodno vrijeđan tokom utakmice, napisao je sinoć na svom Twiter nalogu da očekuje kaznu za sve navijače Crne Gore. 

Britanska ministarka sporta Mims Davies pozvala je UEFA-u da sprovede istragu o ovom slučaju. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.