GWP-MED donirali NP Skadarskom jezeru vrijednu donaciju
Foto: NPCG

GWP-MED donirali NP Skadarskom jezeru vrijednu donaciju

Predstavnici organizacije Globalno partnerstvo za vode Mediterana (GWP-Med) u okviru pilot projekta „Višenamjensko upravljanje vegetacijom na Skadarskom jezeru kroz prikupljanje biomase i proizvodnju briketa“ uručili su vrijednu donaciju Nacionalnom parku Skadarsko jezero.

Direktor JPNPCG Elvir Klica se zahvalio na donaciji i istakao da Nacionalni parkovi Crne Gore u saradnji sa Partnerom GWP-Med počinju drugu fazu projekta „Višenamjensko upravljanje vegetacijom na Skadarskom jezeru kroz prikupljanje biomase i proizvodnju briketa".

"Donacija traktora, sa prikolicom i funkcionalnim priključkom olakšaće i omogućiti rad na terenu kad je u pitanju saniranje površina sa invazivnim vrstama koje predstavljaju globalnu prijetnju za biodiverzitet, pa, tako i u ovom zaštićenom području", kazao je Klica.

Iz NPCG-a je navedeno da je procijenjeno da Evropu naseljava više od 10.000 stranih vrsta biljaka i životinja, a ekolozi i ekonomisti odavno ukazuju na ovaj problem koji je sve više izražen i zbog globalnih klimatskih promjena.

„Problem širenja invazivnih vrsta prepoznat je i kod nas, u Crnoj Gori. Izrađen je Nacrt Zakona o stranim i invazivnim vrstama. Svrha donošenja ovog zakona je sprječavanje unošenja i širenja, kao i upravljanje stranim i invazivnim stranim vrstama biljaka i životinja. Nacionalni parkovi Crne Gore prepoznali su problem štetnog uticaja invazivnih vrsta. Petogodišnj plan upravljanja Skadarskom jezerom definiše set aktivnosti u cilju prikupljanja podataka o distribuciji i stepenu invazivnosti introdukovanih biljnih vrsta na prostoru ovog nacionalnog parka”, kazao je Klica.

vrijednadonacijaVranjinaNPSkadarskojezero2532019

Foto: NPCG

Klica je istakao da opremu koju dobiju kroz partnerstvo u projektu nesumnjivo će biti od velikog značaja u ublažavanju štetnih efekata invazivnih vrta na području NP Skadarsko jezero.

"Tokom prve faze završen je Izvještaj o procjeni izvora biomase koja će se koristiti, kao i Studija izvodljivosti i ovaj dio projekta završen je tokom 2017. godine. U drugoj fazi projekta planirano je da se izgradi objekat na Vranjini sa opremom koja će služiti za proizvodnju briketa, a brikete ćemo ustupiti školama koje gravitiraju NP Skadarsko jezero", zaključio je Klica. 

Koordinator Projekta Novak Čađenović je iskazao zadovoljstvo što u ime Globalnog partnerstva za vode Mediterana donira dio opreme u vrijednosti od oko 30.000 evra koje su namijenjene za relizaciju pilot projekta, a koji je jedan od šest pilot projekata koje sprovode u regionu.

"Ovaj pilot projekat je dosta specifičan i vrlo zanimljiv jer se radi o multifunkcionalnoj upotrebi opreme i ima za cilj proizvodnju energetski efikasnog goriva od invazivnih vrsta. Projekat ima za cilj aktivnosti koje su predviđene Planom upravljanja NP Skadarsko jezero, kao što je uklanjanje alohtone vegetacije, ublažavanje efekata eutrofikacije i čišćenja plovnih puteva", naveo je Čađenović.

Takođe je Dimitris Faloutsos Regionalni Koordinator Projekta GWP-Med istakao zadovoljstvo povodom saradnje sa NPCG.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.