Stoltenberg: Gruzija će sigurno ući u NATO
Jens Stoltenberg

Uprkos protivljenju Rusije

Stoltenberg: Gruzija će sigurno ući u NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je u Tbilisiju da će se Gruzija priključiti tom savezu uprkos protivljenju Rusije.

"Svih 29 saveznika je jasno navelo da Gruzija treba da postane članica NATO (...) Nastavićemo zajedno da radimo na pripremi prijema Gruzije u članstvo", izjavio je Stoltenberg na konferenciji s gruzijskim premijerom Mamukom Bahtadzžeom.

Prema njegovim riječima, NATO "neće prihvatiti da Rusija ili bilo koja druga sila odlučuje ko može biti član".

Eventualni ulazak Gruzije u NATO Moskva smatra miješanjem Zapada u njenu sferu uticaja.

Lideri NATO su na samitu u Bukureštu 2008. ocijenili da Gruzija namjerava da uđe u savez ali do danas nije pokrenut proces pristupanja.

Bahtadže je na konferenciji rekao da Rusija "nema pravo da ograničava izbor suverene zemlje s kim će praviti bezbjednosne aranžmane".

"Pristupanje NATO je izbor gruzijskog naroda i upisano je u naš ustav", naveo je on.

Stoltenberg je došao u Tbilisi da bi prisustvovao zajedničkoj vojnoj vježbi Gruzije i NATO. Manevri počinju 18. marta i trajaće 12 dana.

Gruzija i Rusija su u avgustu 2008. vodile petodnevni rat, započet gruzijskim napadom na separatističku Južnu Osetiju.

Sukob je okončan mirovnim sporazumom a Moskva je 26. avgusta 2008. priznala nezavisnost Abhazije i Južne Osetije, gdje i dalje ima jako vojno prisustvo. Gruzija to naziva okupacijom.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je prošle godine izjavio da bi ulazak Gruzije u NATO "mogao izazvati užasan sukob".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.