Amfilohije: Istinska Evropa umrla je u Prištini
Mitropolit Amfilohije

Carska Evropa okončana mučeničkom smrću carske ruske porodice 1918.

Amfilohije: Istinska Evropa umrla je u Prištini

"Istinska Evropa, Evropa Svetoga Petra i Pavla, Evropa Franje Asiškog, Dantea, Šekspira i drugih velikih ljudi, sve do najvećeg Evropljanina našega vremena De Gola, umrla je u Prištini. Preko naših stradanja danas trijumfuje jedna druga Evropa! To je Evropa krstaških ratova, i ona sve što radi, radi u ime ljudskih prava", rekao je Mitropolit crnogorski primorski Amfilohije.

On je na skupu posvećenom 20. godišnjici od NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici istakao da je hiljadu godina Evropa, utemeljena na Jerusalimu, Atini, Konstantinopolju, rađala sve što je istinsko i pravo u sveukupnoj Evropi.

Naglasio je da je ova Evropa koja se danas projavila i poistovjetila sebe sa Evropom samo jedan dio nje, i da ona nije istinska i prava hrišćanska Evropa, već njena negacija.

Pojasnio je da su i krstaški ratovi vođeni u ime oslobađanja Groba Hristovog, a u isto vrijeme su oskrnavili Svetu Sofiju u Carigradu, prognali istočno romejskog cara i patrijarha iz Carigrada i postavili svoga vladara i patrijarha, i vršili nasilje u čitavoj Maloj Aziji do Jerusalima.

Naglasio je da Evropu koja je sad trijumfovala, "nažalost podržava i priznaje jedna grupa naših Crnogoraca, Evropa Napoleona, Musolonija i Hitlera".

"Mi ne možemo drugim putem jer je naša Evropa izvorna Konstantinovsko-Justinijanovska, carska Evropa koja je, što se tiče vladara, okončana mučeničkom smrću carske ruske porodice 1918.

To je bio kraj jedne Evrope, koji se nastavlja i u našim vremenima. Međitim, ovi stradalnici, naročito djeca koja su pobijena od NATO pakta, Milica Rakić, djeca na Murinu…, Košarama, ne mogu biti pobijeđeni, jer to bi značilo prihvatiti da je to završena priča i na KiM, Srbiji, Crnoj Gori, Evropi, svijetu. To znači prihvatiti da je zlo ono koje upravlja sudbinama svijeta.“, kazao je Amfilohije i dodao da to neće biti jer je ipak svaka sila do vremana a Božija svevremana.

„U imenu Božijem je sud i pravda i nije Bog u sili nego u pravdi i to pokazuje sva istorija roda ljudskoga i ovo vrijeme će da posvjedoči da će dobro, čovječnost, Hristos Bog – tvorac neba i zemlje, nosilac pravde i istine, darodavac ljubavi, pobijediti satansku silu koja se projavljuje danas kao što se u Njegovo vrijeme projavljivala i koja Ga je prikovala na Krst, koja i danas prikiva na krst sve one koji su nosioci Hristovoga duha“, zaključio je Amfilohije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.