Savezu sindikata blokiran  račun zbog poreskog duga
SSCG

Poreska uprava

Savezu sindikata blokiran račun zbog poreskog duga

Savezu sindikata (SSCG) blokiran je žiro račun zbog poreskog duga od 487,43 hiljade eura, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

Prošle sedmice Dan je objavio da je PU ukinula rješenje o reprogramu poreskog duga SSCG, a prvi korak nakon toga je, kako su najavili, blokada računa, nakon čega bi moglo da slijedi uvođenje stečaja.

Iz Poreske uprave su objasnili da je rješenje ukinuto zbog nepoštovanja obaveza, kao i da su prema SSCG preduzete mjere naplate shodno zakonima o reprogramu poreskog potraživanja i o poreskoj administraciji.

„Savezu sindikata je ukinuto rješenje o reprogramu poreskog potraživanja imajući u vidu da nije izmirio jednokratnu uplatu u iznosu od deset odsto osnovnog poreskog duga u zakonom predviđenom roku“, rekli su iz PU.

Dodajući da je poreski obveznik uložio žalbu na rješenje PU i da je taj postupak u toku. U međuvremenu, u nastojanju da se naplati poreska obaveza, PU je preduzela mjeru prunudne naplate iz novčanih sredstava, odnosno blokadu žiro računa, te će od likvidnosti računa obveznika zavisiti koliko će sredstava biti naplaćeno primjenom te mjere.

„Takođe, po okončanju postupka po žalbi poreskog obveznika, u slučaju potvrđivanja rješenja PU od drugostepenog organa, poreskom obvezniku dospjeće kompletna poreska obaveza u skladu sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja, te će se prema istom nastaviti s primjenom mjera za naplatu, propisanih Zakonom o poreskoj administraciji“, objasnili su iz PU.

Oni su, na pitanje šta sad čeka SSCG, odgovorili da je stečaj jedna od opcija.

„S obzirom na to da je SSCG, shodno Zakonu o reprezentativnosti sindikata danom upisa u registar sindikalnih organizacija stekao status pravnog lica, koje se shodno Zakonu o stečaju smatra stečajnim dužnikom, to se ova mjera može primijeniti i kod navedenog poreskog obveznika ukoliko ostale ne rezultiraju naplatom poreskog duga“, naveli su iz PU.

Oni su saopštili i da će, imajući u vidu specifičnosti načina organizacije SSCG i ostalih sindikalnih organizacija, te njihov značaj za funkcionisanje oblasti zaštite prava radnika, PU svakako nastojati da pitanje poreskog duga te kategorije poreskih obveznika riješi primjenom ostalih dostupnih mjera naplate.

Generalni sekretar SSCG, Duško Zarubica, kazao je za Dan da nije upoznat sa podatkom da im je blokiran račun.

„Кoliko znam račun je aktivan i mi smo baš u četvrtak platili 13 hiljada eura poreza, na ime trenutno dospjelih obaveza i ranijeg duga. Tako da, koliko mi znamo, račun je u redu i bez blokade“, rekao je Zarubica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.