Realna stopa rasta ekonomije 4,9%; Marković: Potvrda da smo dobro radili
Foto:Twiter

Preliminarni podaci Monstata

Realna stopa rasta ekonomije 4,9%; Marković: Potvrda da smo dobro radili

Realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 4,8 odsto, pokazuju preliminarni podaci Uprave za statistiku (MONSTAT).

 BDP je, kako je saopšteno, u četvrtom kvartalu u tekućim cijenama iznosio 1,16 milijardi eura. 

“U apsolutnom iznosu stvoreno je dodate vrijendosti 68,8 miliona eura više u odnosu na isti kvartal 2017. godine”, saopšteno je iz MONSTAT-a. 

Imajući u vidu da je realna stopa rasta BDP-a u prvom kvartalu prošle godine iznosila 4,5 odsto, u drugom 4,9 odsto, u trećem pet odsto i u četvrtom 4,8 odsto, prelimininarna realna stopa rasta ekonomije u prošloj godini iznosi 4,9 odsto. 

Najznačajniji rast obima proizvodnje u četvrtom kvartalu zabilježen je u sektoru industrije od 17,6 odsto. Proizvodnja prerađivačke industrije zabilježila je rast od 30,9 odsto, a električne energije 15 odsto. 

Premijer Duško Marković informisao je Savjet za konkurentnost o podacima koje je objavio Monstat.

"Ovo je izvanredan rezultat i potvrda da smo dobro radili. Pozivam privrednike da dio profita reinvestiraju i da otvaraju nova radna mjesta", kazao je tim povodom predsjednik crnogorske Vlade.

Prema njegovim riječima ispred Crne Gore su čanice  EU Malta sa rastom od 7,2%, Mađarska i Letonija sa 5,1%.

"Niže stope od CG u 4. kvartalu u regionu imaju: Slovenija 4,1%, Sjeverna Makedonija 3,7%, Srbija 3,4% i Hrvatska 2,3%. BiH i Albanija nijesu objavile podatke.", kazao je Marković, objavljeno je na Twiter nalogu Vlade CG.

I tržište rada u 4. kvartalu prošle godine zabilježilo pozitivna kretanja.

"Broj nezaposlenih smanjen za 0,4%, a broj zaposlenih povećan za 6,8% u odnosu na 4. kvartal 2017. godine. Stopa nezaposlenosti je smanjena i u 4. kvartalu 2018. godine i iznosila je 16,1%. Broj registrovanih zaposlenih povećan u u istom periodu za 9,4%.", objavila je Vlada na Twiteru.

 






 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.